Мисията на Светослав Самуилов е да помогне на децата с

...
Мисията на Светослав Самуилов е да помогне на децата с
Коментари Харесай

Светослав Самуилов, участник в ПРОМЯНАТА: Тялото е като дрехата на човек – не определя цената ни

Мисията на Светослав Самуилов е да помогне на децата с увреждания в България да се усещат като всички други деца, признати и приобщени. За да понижи неравенството, той организира фитнес занимания в особено оборудвана фитнес зала за рехабилитация и социализация на децата с увреждания и специфични потребности.

Ето какво показа той за Vesti.bg :

- Как се зароди концепцията да помогнете на децата тъкмо в този аспект?

- Преди 8 години катастрофирах и в този момент, имам вяра краткотрайно, съм в инвалидна количка. Децата и младежите с увреждания са лимитирани в доста сфери на живота. Една от тях е толкоз потребна за цялото им положение, а доста постоянно е недостъпна и даже невъзможна. Говоря за сферата на спорта.

След като започнах да упражнявам от инвалидната количка, се сблъсках с следващата взаимозависимост от хора, без които не можех употребявам доста от уредите. През това време бях и треньор по бокс и извършения със лично тяло. Попитаха ме дали бих водил подготовка на деца с увреждания и с наслада се съгласих.

Така започнахме да упражняваме с няколко момчета и последователно се зароди концепцията да има място, на което да може такива деца и младежи с увреждания да могат да упражняват свободно от каквото и състояние да се намират даже от инвалиднаколичка. В момента съм в техните обувки и знам какъв брой е тежко да си подвластен непрекъснато от някой. Та искахме да има фитнес зала, в която да може да се тренира независимо за всяка част от тялото и това да бъде наслаждение, а не следващата компликация. И по този начин към този момент имаме по този начин зала в гр. Русе, а в този момент желаеме да създадем и на други места в България.

- Трябва ли нещо, и в случай че да какво, да се промени в обществото ни, с цел да подкрепи то вашата самодейност?

- На първо място манталитета на хората в България би трябвало да се промени и отношението им към децата или хората с увреждания като цяло. За мен тялото е като дрехата на човек и в случай че тя е скъсана или оцапана това не дефинира цената ни, по този начин и увреждане или минус не би трябвало да поставя цена или етикет на никой.

Децата и младежите с увреждания не са по-малко скъпи или значими от другите и те също като здравите могат да допринесат за общото богатство на обществото ни, да донесат популярност на България било в спорта или в други области. За един човек или общественост от хора може да се направи точна преценка по отношението им към слабите и тези, които с нищо не могат да му отвърнат. Точно по тази причина би трябвало да приемем, че тези хора съществуват, че са значими и скъпи като всички останали и да им подаваме ръка когато можем без да чакаме компенсация.

- Срещате ли схващане и помощ от страна на родителите и до какъв брой значимо е присъединяване на фамилията за вашата самодейност?

- Много от родителите изключително на деца с увреждания схващат потребността от спорт и придвижване и с наслада откликват. Някои остават по време на подготовка да оказват помощ и гледат по какъв начин децата им се борят да преодолеят съпротивлението на даден апарат и по какъв начин стават все по мощни и вътрешно и външно. Много от родителите започнаха да се учат да предизвикват децата си.

Това е ново за тях или най-малко за множеството, тъй като са привикнали с това, че детето им „ не може “ доста неща, само че в залата виждат и чуват по какъв начин ние се отнасяме с тях като със здрави и изцяло можещи всичко. Така имам вяра влияем позитивно и на тях и на цялото семейство, тъй като децата чакат и имат вяра на това какво мама и тате споделят най-много.

- Как и с какво биха могли да оказват помощ другите институции за по-добра реализация на вашата самодейност?

- Ами преди всичко ще имаме потребност от общински пространства и по тази причина общините в другите градове би трябвало да ни подадат ръка. Това е най-важното на този стадий.

- Какви компликации срещате поради пандемията от COVID-19?

- Някои от родителите ограничиха визитите на децата си.

- Можете ли да адаптирате вашата самодейност за изискванията на обществена изолираност поради пандемията от COVID-19?

-Малко мъчно ще е да се приспособява нашата самодейност тъй като концепцията е за профилирани фитнес зали, а когато или в случай че ги затворят няма по какъв начин да се тренира с изключение на онлайн с ластици и лично тяло, което също е нещо, в случай че преди този момент сме посочили упражненията. Има разновидности стига да има предпочитание.

- Коя е най-голямата ви цел, обвързвана с тази самодейност, която мечтаете да видите осъществена?

- Най-голямата ни цел е да има по една фитнес зала особено оборудвана за деца и младежи с увреждания в най-големите градове на България като за начало: София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Можете да гласувате за финалистите на ПРОМЯНАТА на

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп влага над 190 000 лева в самодейността всяка година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР