Мисиите Аполо до Луната връщат на Земята общо 2196 скални

...
Мисиите Аполо до Луната връщат на Земята общо 2196 скални
Коментари Харесай

НАСА отваря проба 50-годишна проба от Луната

Мисиите " Аполо " до Луната връщат на Земята общо 2196 скални проби. НАСА обаче едвам в този момент стартира да отваря една от последните, взета преди 50 години.
През цялото това време някои проби са съхранявани запечатани, с цел да могат да бъдат изследвани години по-късно, в светлината на най-новите механически достижения.

Американската галактическа организация " знае, че науката и технологиите ще се развиват, което ще разреши на учените да учат материали по нови способи, да дават отговор на въпроси от бъдещето ", изясни в прессъобщение Лори Глейз, директорка на отдела за планетарни науки на НАСА.

Наречена 73001, въпросната проба е събрана от астронавтите Юджийн Чернан и Харисън Шмит през декември 1972 година по време на задачата " Аполо 17 " - последната от програмата. Тръбата с дължина 35 сантиметра и ширина 4 сантиметра е била забита в почвата на долината на Таурус-Литроу.

От единствените две вакуумно запечатани проби на Луната, това е първата, която е отворена. Следователно тя може да съдържа газове или летливи субстанции (вода, въглероден диоксид и други).

Целта е да се извлекат тези газове, които евентуално участват в доста дребни количества, с цел да могат да бъдат оценени благодарение на спектрометрични техники, станали извънредно прецизни през последните години.

В началото на февруари първо е отстранена външната защитна тръба. В нея не е открит лунен газ, което демонстрира, че съдържащата се в нея проба е останала запечатана.

След това на 23 февруари стартира развой от няколко седмици за продупчване на главната тръба и събиране на съдържащия се в нея газ.

През пролетта скалата ще бъде деликатно извадена и раздробена за проучване от разнообразни научни екипи.
Мястото на добиване на тази проба е изключително забавно, защото там е имало свлачище.

След 73001 година единствено три лунни проби ще останат запечатани.

Кога се чака тяхното отваряне? " Съмнявам се, че ще чакаме още 50 години ", споделят от НАСА. Според галактическата организация обаче би било забавно те да се сравнят непосредствено с пробите, които ще бъдат донесени от астронавтите от идната лунна стратегия - " Артемис " ( " Артемида " ).

НАСА желае да изпрати хора назад на Луната през 2025 година Очаква се тогава да бъдат събрани огромни количества газ, тъй че актуалният опит служи и за по-добра подготовка за бъдещата задача.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР