Мирко Груишич работи за международна компания в столицата. Живее в

...
Мирко Груишич работи за международна компания в столицата. Живее в
Коментари Харесай

Животът в Сърбия - ръст на цените и ниски доходи

Мирко Груишич работи за интернационална компания в столицата. Живее в Белград от 5-годишен, откакто родителите му се преместили в сръбската столица от Черна гора. Като IT експерт няма материални проблеми. Но доста негови сънародници са изправени пред компликации, засилени от спора в Украйна.

" Цените на газа се покачиха. В момента плащаме съвсем две евро за литър. За някои хора е много тежко. Особено пенсионерите в Белград. Например моите родители живеят с една пенсия, тъй като майка ми към момента не получава. Това значи, че те би трябвало да се оправят с по-малко от 500 евро на месец ", съобщи Мирко Груишич, IT експерт.

Не единствено пенсионерите, само че и дейното население в огромните градове се сблъсква с проблеми, макар че формалната статистика сочи друго.

" Безработицата не е доста висока. Причините са две. Много хора отидоха в непознати страни, основно в Германия, Норвегия. Има наши служащи във заводи в Словакия, Чехия, Унгария. Тоест доста хора не живеят и не търсят работа тук. От друга страна, по-младите, които са по-добре образовани, да вземем за пример осведомителни технологии, доста елементарно си намират хубава добре платена работа. Ако работиш за западни компании тук, живееш добре ", съобщи Мирко Груишич, IT експерт.

В градчетата от периферията не е по този начин, а стандартът на живот е невисок.

" В дребните южни градове като Лесковац или Врание, хората работят, само че при минимално възнаграждение. Минималната заплата в Сърбия е към 270 евро. С тези пари даже и в градове с по-евтин живот е невероятно да се живее. Дори се запитвам по какъв начин свързват двата края ", съобщи Мирко Груишич, IT експерт.

Пандемията изостря насъбраните проблеми.

" Бяхме доста наранени от Ковид, не толкоз стопански, колкото от здравна позиция. Мисля, че сме втората страна в света по брой на несъразмерни смъртни случаи. Строим лечебни заведения, само че предварителната защита е доста, доста зле ", съобщи Мирко Груишич, IT експерт.

Приятелите на Мирко от гимназията и университета, които са в чужбина, споделят, че се интересуват от обстановката в родината си и по тази причина ще гласоподават. В съпоставяне с предходните избори, този път мобилизацията и в самата Сърбия е по-голяма.

" 60 % би бил доста добър резултат и това дава очаквания, че в Белград може да се случи смяна ", съобщи Мирко Груишич, IT експерт.

Мирко се надява на най-хубавото. А то включва участие в Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР