Еманюел Макрон беше преизбран за президент, а пътят на кандидатката

...
Еманюел Макрон беше преизбран за президент, а пътят на кандидатката
Коментари Харесай

Какви са предизвикателствата пред Макрон? Специално интервю за БНТ с директора на Центъра за европейска политика

Еманюел Макрон беше избран отново за президент, а пътят на кандидатката на крайната десница Марин льо Пен към Елисейския замък - за следващ път кръстосан. Направи усещане високия % на негласувалите.



Пред Българска национална телевизия шефът на Центъра за европейска политика в Париж Марк Юзан очерта разликите с първото избиране на Макрон - когато преди пет години французите гласоподаваха за един извънредно млад претендент, даващ тип на човек, подготвен да направи гражданска война.

Марк Юзан: Този път Еманюел Макрон не показа стратегия. Имаше единствено ограничения. Преди пет години имаше стратегия с упоритостта да сътвори страна вид старт-ъп, да вкара новите технологии, да даде приоритет на добавената стойност и да се опита да премисли френския обществен модел. Намираме се в обстановката, в която Франция е разграничена на три огромни блока - на крайната десница, популистите, които гласоподават за Марин льо Пен, блок на крайната левица на Жан-Люк Меланшон и блок на центристите, които поддържат Еманюел Макрон. Друго наблюдаване е, че обичайните партии във Франция изчезнаха. Социалистическата партия беше отстранена на изборите, защото кандидатката ѝ Ан Идалго съумя да вземе едвам 2% от гласовете. Кандидатката на десните консерватори Валери Пекрес получи на първия тур единствено 5%. Така че сме изправени пред нов политически пейзаж и избор, който по-скоро отхвърля " Националния общ брой ", в сравнение с избор в поддръжка на Еманюел Макрон. Вторият мандат на Макрон ще бъде изцяло друг и това ще рефлектира върху Европа.

Изправени сме пред две съществени рецесии - пандемията и войната. Тази война ще предопредели международния стопански ред и ще има последствия освен за Франция, само че и за целия Европейски съюз. Франция ще има потребност от интуицията на президента Макрон. През 2017 в тирада пред Сорбоната, той приказва за европейски суверенитет и нуждата от нов свят и смяна, за това, че на фона на борбата сред Китай и Съединени американски щати Европа би трябвало да открие своята еднаквост. Надявам се, че през идващите пет години той ще се опита да ускори тази европейска вероятност, тази прословута стратегическа самостоятелност на Европа. Защото тя е изправена пред няколко провокации - криза, нарастване на цените, което ще засегне европейските жители. Основната паника на французите е обвързвана с покупателната дарба. Хората усещат, че стандартът им на живот се утежнява. Вотът за Марин льо Пен има своето пояснение поради хората, които са в неподходяща позиция. Виждаме сходен избор в Италия и други европейски страни. Европейският съюз ще бъде задължен, съгласно мен, добре да намерения върху способността да пази най-уязвимите.

Само икономическите проблеми ли са повода французите да гласоподават за Марин льо Пен?

Марк Юзан: Вотът за Марин льо Пен може да бъде прегледан на териториално равнище. Ако вземете Париж, 90% от гласоподавателите поддържаха Еманюел Макрон. Ако погледнем картата на Франция, Марин льо Пен е мощна в северна Франция, по Средиземноморието, както и отвъдморските територии - Гваделупа, Мартиника, там също господства Марин льо Пен. Хората в тези региони се усещат отхвърлени, стандартът им на живот се намалява, те мъчно намират работа. Трябва да се отговори на терзанията им. За да работят, тези хора би трябвало да се качат на автомобила, а нарастването на цените на горивата и на другите първични материали незабавно им се отазяват.
Кой гласоподава за Еманюел Макрон? Част от тях са младежите сред 18 и 24 години, в тази възрастова група са и гласоподавателите, които най-масово не отидоха до урните. Другата част от подкрепящите го са пенсионерите.
Част от електората на Марин льо Пен са служащите и наетите чиновници. По някакъв метод става дума за конфликт на съсловия - пролетариатът, в кавички, и хората с по-висок стандарт, живеещите в Париж.

Предизвикателството за Еманюел Макрон ще бъде да сплоти тези сили. Задачата е комплицирана. Моделът ни би трябвало да бъде изцяло преосмислен. Намираме се в интервал на огромни земетресения в международната, само че също и в европейската стопанска система. За да се оправим с климатичния преход, е належащо да трансформираме обществения си модел, с цел да може огромна част от популацията да се оправи с новите провокации.

Във Франция следва така наречен трети тур - избори за парламент. Какви са възможностите на Жан-Люк Меланшон, който остана трети в конкуренцията за Елисейския замък?

Марк Юзан: Жан-Люк Меланшон сподели на гласоподавателите си - бяхте длъжни да попречите на Марин льо Пен, само че следва трети тур и може би имаме късмет президентът да ме номинира за министър-председател. За да се стигне до подобен стадий, партията на Жан-Люк Меланшон би трябвало да получи болшинство в Народното събрание, само че не мисля, че ще успее. Съществува риск да се окажем в обстановка, при която да не може да се образува болшинство. Преди пет години беше елементарно, тъй като вотът беше за Еманюел Макрон и беше разумно гласоподавателите да го поддържат и в Народното събрание. Но в този момент вотът е по-скоро против Марин Льо Пен и крайната десница. А 30% от хората не гласоподаваха. За Еманюел Макрон ще бъде доста по-трудно да има болшинство, в случай че проучваме резултатите от първия тур. Възможно е да бъде заставен да ръководи взаимно с друга групировка.
Изборът на нов министър председател също е доста значим. Предвид политическата динамичност във Франция, би трябвало да се откри фигура, която кореспондира на френския политически пейзаж. Например, Кристин Лагард ще бъде идеална за този пост. Но мисля, че ще бъде неточност, не поради качествата ѝ, а тъй като се отъждествява с партията на Еманюел Макрон, с хората, които са се възползвали от глобализацията. Страната има потребност от същинска промяна и да се вземе поради вотът на крайната десница. Затова е нужна фигура, която да усмири френския политически пейзаж и да даде убеденост, че гласът им е бил чут.

Каква ще бъде политика по отношение на Русия в подтекста на спора в Украйна след преизбирането на Еманюел Макрон?

Марк Юзан: От началото на войната сред Русия и Украйна Еманюел Макрон се пробва да играе ролята на договарящ, пробвайки се да резервира връзката с Владимир Путин, изключително поради френското председателство на Европейски Съюз, като по едно и също време държи извънредно твърда позиция по отношение на Русия и е съществена фигура във връзка с глобите против Москва, пробвайки се да бъде гласът на Европейски Съюз, с цел да е сигурен, че финансовата война ще е сполучлива, че ще има взаимност измежду западните страни с Украйна и че всички способи са били употребявани, с цел да бъде глобена тази война.

Намираме се на кръстопът, тъй като виждаме, че тази война ще продължи. Тя има голямо въздействие върху Европа и слага под подозрение модела на растежа, немският модел. Германия има дълбоки връзки с Русия и е подвластна от нея енергийно. Ролята на Еманюел Макрон би трябвало по едно и също време да бъде продължение на глобите по отношение на Русия, като се резервира нужния разговор. Защото в случай че Русия бъде отстранена, това може да има съществени последици. Географски Русия е в сърцето на Европа. Необходим е баланс сред санционирането на съветското държавно управление, тъй като Владимир Путин няма да остане вечно на власт. За да не бъдат позволени същите неточности в икономическо отношение, както след Втората международна война по отношение на Германия. Ние, французите, казахме, че Германия ще заплати, и видяхме следствията. Затова Еманюел Макрон има право да желае да резервира разговора с Владимир Путин и би трябвало да се опита да откри решение на този спор. От една страна, би трябвало да помогнем на Украйна за нейното възобновяване, да ѝ предоставим нужните оръжия и да достигнем миг, в който да глобяваме Русия за газа и петрола. Това е единственият метод глобите да имат сериозен резултат върху съветската стопанска система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР