Миньорите май вдигат блокадата. Протестиращите вече 13 ден ще решат

...
Миньорите май вдигат блокадата. Протестиращите вече 13 ден ще решат
Коментари Харесай

Миньорите май вдигат блокадата

Миньорите май подвигат блокадата. Протестиращите към този момент 13 ден ще решат на следващия ден дали да останат на пътя. Това заяви Бисер Бинев от профсъюз “Подкрепа ” в “Мини Марица-изток ”.

От думите му дтана ясно, че протестиращите са се обединили към обща позиция с няколко претенции. Тя ще бъде изпратена до Народното събрание, Президентството, Министерския съвет. Адресат ще е и Европейската комисия.

Остава главното искане е за евакуиране на Териториалните проекти за обективен преход, сподели Бинев.

“Настояваме за неотложно евакуиране на Териториалните проекти. Освен това да бъде записано количеството създадена електрическа енергия от въглищни мощности и надлежно нужните количества въглища, сподели той.

 

Недоволните желаят а се подсигуряват приходите и обществената стратегия по КТД 2022 година Това да не е по-малко до размера на разноските през цената на звук условно гориво при претовареност по норматив.

Синдикатите желаят още неотложно започване на работа по преправяне на всички програмни и съпътстващи документи. Целта е да се подсигурява осъществяването на двете решения на Народното събрание.

След преправянето им да ни бъдат предоставени в 14-дневен период преди внасяне за гласоподаване. Това да стане дружно със мнения, разбори, модели и други, желаят от синдикатите.

“Продължаваме с дейности в отбрана на нашите претенции ”, сподели още Бисер Бинев.

Бинев изрече признателност към всички подкрепящи митинга. Той сервира извинения за неудобствата на пътуващите.

Утре миньори и енергетици ще излязат и на народен митинг в отбрана на техните претенции. Той е разгласен за 18:00 часа в цялата страна.

КНСБ

По-рано през днешния ден президентът на КНСБ уточни, че сега се разисква по какъв начин да продължат протестните дейности на миньорите и енергетиците. Според Димитров процесът за образуване на ефикасна стачка ще трае най-малко месец.

По процедура би трябвало да се съберат подписи, които да са най-малко 50 % плюс един от състава на работещите в мината. Само по този начин може да се дефинират съответни претенции, които съгласно закона би трябвало да бъдат отправени към управлението на мината.

Следват процедурни периоди за договаряния с управлението и принципала, записани в груповия трудов контракт.

После идва наложителна процедура на арбритаж и помиряване, и в случай че и там няма единодушие, едвам тогава може да се стигне до ефикасна стачка, уточни Пламен Димитров.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР