Минният гигант Рио Тинто (Rio Tinto) и японската корпорация Сумитомо

...
Минният гигант Рио Тинто (Rio Tinto) и японската корпорация Сумитомо
Коментари Харесай

Искат да изградят първия в света завод за рафиниране на алуминий, захранван от водород

Минният колос " Рио Тинто " (Rio Tinto) и японската корпорация " Сумитомо " (Sumitomo) оповестиха, че възнамеряват да изградят първия по рода си цех за пречистване на алуминиев оксид, захранван посредством водород вместо природен газ.

Двете компании показаха на интернет страниците си, че не престават с изследванията за създаване на пилотна апаратура за водород в рафинерията за алуминиев оксид на " Рио Тинто " край Гладстоун, Австралия.

Инсталацията е ориентирана към демонстриране на жизнеспособността на потреблението на водород в процеса на калциниране, при който хидратираният алуминиев оксид се нагрява до температури до 1000 градуса по Целзий, при което се прави термичното му разложение.

Плановете включват създаване на цех за водород в рафинерията и модернизиране на оборудването ѝ

Очаква се пилотният план да създава към 6 000 тона еквивалент на алуминиев оксид годишно, като в същото време понижи излъчванията на въглероден диоксид, отделяни в атмосферата, към 3 000 тона годишно, оповестява Българска телеграфна агенция.

Преобразуването на цялата апаратура посредством зелен водород може да понижи излъчванията с 500 000 тона годишно, което би се равнявало на прекъсването от придвижване на към 109 000 бензинови автомобила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР