Министрите на земеделието на Полша и Украйна ще се срещнат

...
Министрите на земеделието на Полша и Украйна ще се срещнат
Коментари Харесай

Земеделските министри на Полша и Украйна обсъждат транзита на украински храни

Министрите на земеделието на Полша и Украйна ще се срещнат през днешния ден в опит да договорят изискванията за пренос на украински аграрни артикули през полска територия, оповестява организация Укринформ, цитирина от БНР.

Вчера полските управляващи стопираха вноса на тези артикули, който възлиза на над половин милиона тона месечно, в отговор на недоволствата на фермерите в Полша за подбиване на цената.
Унгария стори същото, а у нас земеделският министър Явор Гечев съобщи в неделя, че България обмисля да последва полския и унгарския образец.

Европейската комисия предизвести страните-членки да не подхващат едностранни дейности, само че представител на полското държавно управление се базира на уговорка в европейския правилник, отнасяща се до сигурността на засегнатата страна.
 
Полският поземлен министър Роберт Телус изясни, че възбраната за украинските храни би трябвало " да отвори очите на Европейски Съюз за обстоятелството, че са нужни спомагателни решения за това евтините украински артикули да не остават в Полша, а да бъдат транспортирани по-дълбоко в Европа ".
Още в края на предишния месец министър председателите на Полша, България и още три страни-членки, граничещи или близки до Украйна, приканиха Европейската комисия да преразгледа, при нужда, решението си за безмитен импорт на украински храни, само че апелът им остана без последици.

Пред кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова  - от Европейската комисия не пожелаха да разясняват възможна възбрана на подобен импорт и в България.
Говорителят Адриана Подеста обаче дефинира като " неприемливи " ограниченията на Унгария и Полша заради обстоятелството, че са взети без съгласуваност с останалите страни-членки на Евросъюза.
Проверка на БНР откри, че от отварянето на Черноморските коридори през юли у нас до края на март са импортирани близо 642 хиляди тона украинско зърно.

По данни на министерството на земеделието - безмитният украински импорт е довел до двоен спад в изкупните цени на слънчогледа и над 30 % поевтиняване на пшеницата. Което докара и до митинги на зърнопроизводители.

Безмитният импорт в Европейски Съюз облекчава Украйна в миг, когато Русия окупира или блокира част от морските й пристанища. Действащото съглашение с Турция и Организация на обединените нации разрешава на Киев да употребява единствено Одеса и още два врата с стеснен потенциал. Решението на Варшава и Будапеща да затворят границите си за украинските храни идва дни, откакто Москва даде да се разбере, че и тези пристанища ще станат неизползваеми след 18 май, когато срокът на Истанбулското съглашение изтича.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР