Министрите на външните работи на страните от Г-7 възнамеряват да

...
Министрите на външните работи на страните от Г-7 възнамеряват да
Коментари Харесай

Външните министри на Г-7 се срещат за Афганистан другата седмица

Министрите на външните работи на страните от Г-7 имат намерение да проведат среща идната седмица, чиято съществена тематика да бъде ситуацията в Афганистан. Това заяви пред японската социална телевизия външният министър на Япония Тошимицу Мотеги, представен от ТАСС.

" Идната седмица Групата на седемте ще има диалози, на които ще разиска обстановката в Афганистан на ниво външни министри. На тях би трябвало да участват и представителите на Русия, Китай и други (страни) ", означи той и акцентира значимостта на присъединяване в такава среща на Русия и Китай, " които имат несъмнено въздействие върху Афганистан ".

По думите на Мотеги консултациите, които ще съберат дипломати от повече от 20 страни, ще бъдат проведени в онлайн формат от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. Японският външен министър добави, че те може да се състоят още на 8 септември. 

Иранският президент Ебрахим Раиси прикани в Афганистан да бъдат проведени избори и посредством тях да се дефинира бъдещето на страната. Той се надява след изтеглянето на западните войски и поемането на контрола над Афганистан от талибаните мирът в страната да се завърне, съобщи Асошиейтед прес.

Пред държавната телевизия Раиси уточни, че афганистанският народ трябва  " допустимо най-скоро " да гласоподава, с цел да дефинира своето държавно управление.

" Там би трябвало да бъде формирано ръководство, което да е определено с гласовете и волята на народа. Ислямската република постоянно е желала мир и успокоение в Афганистан, преустановяване на кръвопролитията и братоубийствата и суверенитет на националната воля. Ние поддържаме държавно управление, определено от афганистанския народ ", добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР