Министерството въвежда по-сериозен контрол над водите за питейно-битово водоснабдяване. Това

...
Министерството въвежда по-сериозен контрол над водите за питейно-битово водоснабдяване. Това
Коментари Харесай

Спират всички ВЕЦ-ове на язовири за питейни нужди

Министерството вкарва по-сериозен надзор над водите за питейно-битово водоснабдяване. Това оповестиха от Министерство на околната среда и водите. Предвижда се график за използването на водите от комплексните и значими язовири за месец февруари.

На всички язовири, които се употребяват за питейно-битовото водоснабдяване, не се позволява работа на Водноелектрическа централа на енергиен режим и се лимитира използването на води от промишлените предприятия.

За язовирите, водите от които се употребяват за питейно-битово водоснабдяване и са с разполагаем размер под 50% от общия, водоползвателите, в това число и ВиК сдруженията, са известени да подхващат ограничения за водоснабдяване от различни водоизточници - повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции.

Поради редовно подаване на погрешни или манипулирани данни, още през вчерашния ден бе предоставено на басейновите дирекции да извършат инспекции за съществуване на сертифицирани и заверени измервателни устройства на язовирите с главно предопределение за питейно-битово водоснабдяване - " Искър ", " Бели Искър ", " Среченска бара ", " Христо Смирненски ", " Йовковци ", " Тича ", " Камчия ", " Ясна Поляна ", " Асеновец ", " Боровица ", " Студена ", " Ястребино ", " Дяково ", " Калин " и " Карагьол ". При установено несъблюдение ще се създадат наставления в едномесечен период да бъдат инсталирани сертифицирани измервателни устройства на посочените в разрешителните за водовземане места.

Басейновите дирекции би трябвало да ревизират и ВиК оператори по осъществяване на изискванията в разрешителните за водовземане и беше обявено, че от общо 6 язовира от 52, следени от Министерство на околната среда и водите, са с размер под 50%: " Студена " е на 13,4% от размера, " Асеновец " - 28,3%, " Дяково " - 35,5%, " Ястребино " - 31,1%, " Калин " - 33,7, " Карагьол " - 32%.

Във връзка с ниския размер в язовир " Дяково ", който е с % на запълване 35,5% и действително постъпващ нищожен приток, води за промишлено водоснабдяване не са позволени. Промишлените предприятия са известени, че следва да се обезпечават от различни водоизточници, според издадените разрешителни за водовземане от повърхностни и подземни водни обекти. Води за питейно-битово водоснабдяване на промишлените предприятия Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Ай Ви Пи Комършъл " не се позволяват, до момента в който не бъдат инсталирани измервателни устройства за премерване на водите, които употребяват от предприятията за питейно-битови цели. Разрешените води за питейно-битовото водоснабдяване от язовир " Дяково " са редуцирани в сходство с действително употребяваното през 2019 година

За язовир " Асеновец ", чийто % на запълване 28,2%, позволените размери за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани на 0,5 млн. м3, поради ниския размер в язовира. Следва " ВиК " - Сливен да обезпечи останалото количество, належащо за питейно-битово водоснабдяване от различни водоизточници. " ВиК " - Сливен е титуляр на 20 разрешителни за водовземане от подземни води, с общ позволен годишен предел - 14,9 млн. м3.

За язовир " Студена " са подхванати дейности за оптимално ограничение на водовземането от язовира, като се подават води само за питейно-битово водоснабдяване. Удовлетворена е поръчката на ВиК Перник за месец февруари в размер на 752 000 м3.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР