Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ се стреми да стимулира

...
Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ се стреми да стимулира
Коментари Харесай

Сред приоритетите на МЗХ е да бъдат намерени и подпомогнати слабите места в агрохранителната верига

„ Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ се стреми да подтиква капиталовата политика и нововъведенията, които би трябвало да са част от производството на качествена българска храна. “

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев по време на откриването на IX-та Национална конференция „ Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на питателните системи “, която се организира в София, под патронажа на министерството.

Сред целите на Министерство на земеделието и храните е да бъде оценена цялата агрохранителна верига , да се открият слабите места и те да бъдат подкрепени , съобщи още доцент Стратев.

„ По този метод ще бъде подтиквано производството на български първични материали и храни “ , съобщи заместник-министърът и посочи, че с цел да бъде реализирана тази цел е значимо да се развиват локалните пазари за обезпечаване на къси вериги на доставка и на свежи родни артикули до трапезата.

Интегрираният надзор „ От полето и фермата до трапезата “ е една от най-важните предпоставки за производството на качествени и безвредни храни , добави още заместник-министърът и означи, че възпитаването на верни хранителни привички от ранна детска и юношеска възраст е значима причина за израстването на крепко потомство.

В умозаключение заместник-министър Стратев посочи, че днешната конференция е следващата демонстрация, която продължава и доразвива обрисуваната към този момент трайна наклонност на висок интерес и схващане от страна на обществото, за преимуществата и безспорните качества на българските храни.

„ Информираният избор за качествена храна допуска и грижа за здравето на потребителите “, уточни той.

В рамките на конференцията бяха връчени и годишните награди „ Достъп до добра храна – 2023 “ . Заместник-министърът награди спечелилите в 2 от категориите на класацията на уредниците – за младежко предприемачество и детска градина. На Земеделската професионална гимназия „ Климент Тимирязев “ в Сандански той сервира фермерска кошница за Седмицата на достъпа до добра храна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР