Министерството на здравеопазването публикува видеоклипа, с който София кандидатства за

...
Министерството на здравеопазването публикува видеоклипа, с който София кандидатства за
Коментари Харесай

Рекламният ни клип на България: София е в Мордор, но не развъждаме орки

Министерството на опазването на здравето разгласява видеоклипа, с който София кандидатства за седалище на Европейската организация по медикаментите (European Medicines Agency, EMA). Сега седалището ѝ е в Лондон, само че организацията би трябвало да си откри нов дом, откакто Англия излезе от Европейски Съюз, което се чака да стане през 2019 година

Кандидатурите бяха признати при започване на месеца и дружно с нашата столица предпочитание да одобряват организацията изявиха още 18 европейски града.

Българската кандидатура беше съществено подложена на критика като небрежно направена и много неугледна – до момента в който множеството претенденти се бяха постарали с обемни и образно примамливи презенации, даже обособени уеб страници и особено направени за случая видеоклипове, кандидатурата на България се показваше в административен текст от четири страници и зле сканирано копие на писмо от премиера Бойко Борисов (две страници на български език, плюс още две превод).

ЕМА има близо 900 души личен състав, а измежду най-важните условия, на които би трябвало да дават отговор претендентите за бъдещото ѝ седалище, бяха съществуване на постройка, която може да поеме работещите в нея; досегаемост на новото място; наличния на просветителни благоприятни условия за децата на чиновниците, съществуване на здравни заведения и благоприятни условия за трудова реализация на членовете на фамилиите им и други



„ Скъпа ЕМА, ти не ме познаваш, тъй като съм в другия завършек на континента. Ако си представим картата на Средната земя, ти би била в Графството, а аз – в Мордор. Разбира се, ти не си хобит, а ние не развъждаме орки”, се изяснява в клипа в който София приказва в първо лице на ЕМА.

Така и не излиза наяве за какво здравното министерство е решило да направи прилика с романа „ Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин.

До края на видеото дикторски глас изрежда хубавите страни на столицата ни и на цялата страна, и клипът много повече на припомня на туристическа реклама – виждат се познати точно от клип на Министерството на туризма фрагменти на естествени забележителности, археологически обекти и, несъмнено – рози.

София изяснява на ЕМА, че античните са я наричали Сердика, което значи „ сърце”. Стига краят на клипа да не реферираше назад към това („ Домът е там, където е сърцето”), щеше да е просто досадна етимологическа неточност. Сердика и сърце нямат доста общо (Сердика е кръстена по името на тракийското племе Серди), до момента в който друго име на София – Средец, има известна връзка със сърце (в множеството славянски езици името на този орган е обвързвано с централната му, средищна, роля в човешкото тяло).

Клипът показва и бъдещия дом на ЕМА, в случай че въпреки всичко София завоюва конкуренцията за семейството – това ще е „ София тех парк”, който в клипа също приказва в първо лице: „ Аз бързо се трансфорах в районно средище на начален и рисков капитал за доста млади бизнесмени в Европейски Съюз. Много от тях откриха заслон тук ”. В множеството случаи през последната година обаче „ София тех парк” влиза във фокуса на медиите с други новинарски истории.

София има „ добре развита мрежа от здравни заведения с 30 лечебни заведения и още 9 академични болници”, има и огромни фармацевтични компании, както и благоприятни условия за срещи с научни служащи на разнообразни конгреси, твърди още клипът, до момента в който във видеото текат фрагменти от годишната цифрова конференция „ Уебит”.

Освен София, за седалище на ЕМА аплайват още: Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Милано, Порто, Стокхолм, Малта, Виена, Варшава и Загреб.

В огромна част от видеоклиповете има припокриващи се детайли като: локални забележителности и локално мотиви за гордост; превоз (както интернационален, по този начин и в града); училища; храна; настаняване; сигурност; туризъм и свободно време; съществуване на фармацевтична индустрия; отмереност при преместването на седалището на организацията.

Вижте някои от клиповете на другите участници в конкуренцията:

Порто



Милано



Хелзинки



Дъблин



Стокхолм



Бон



Копенхаген



Малта



Букурещ



Амтердам

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР