Министерството на здравеопазването обмисля за пръв път да даде възможност

...
Министерството на здравеопазването обмисля за пръв път да даде възможност
Коментари Харесай

Личните лекари ще могат да отписват пациентите си

Министерството на опазването на здравето обмисля за пръв път да даде опция на персоналните лекари да отписват пациенти от листата си.
Това ще става, в случай че пациентът насочва опасност за живота на лекаря или пък доверието посред им е разрушено, заяви clinica.bg, базирайки се на работен вид на новия стандарт по "Обща медицина ".
Окончателният план на документа ще е реалност на 15 май и тогава ще е ясно ще остане ли смяната в него. От години общопрактикуващите медици упорстват да имат право също да се отхвърлят от нападателни пациенти, по този начин както самите пациенти могат да сменят персоналния си доктор два пъти годишно. Досега нямаше сходен правилник, защото неизбежно ще се появи категория пациенти, които никой не желае и които биха останали без достъп до системата. Не е ясно и по какъв начин ще се реши въпросът при кого да отиде отписаният пациент или по какъв начин ще се подсигурява, че лекарите няма просто да си сортират пациентите.
Новият стандарт планува също лекарят да има право да откаже обзор, когато липсват условия за осъществяването на неговите професионални отговорности. Това обаче не се отнася до оказване на здравна помощ при незабавни случаи на територията на лечебното заведение, на която се намира практиката му.
Предвиждат се и облекчени условия за обзор на деца от 7- до 14-годишна възраст. В текстовете е посочено, че когато детето има потребност от обзор, а родителят или попечителят са възпрепятствани да участват, то лекарят оказва здравна помощ на пациента, като уведомява родителя или попечителя по телефона или посредством детето, с цел да се явят в амбулаторията за сключване на амбулаторния лист.
Личният доктор оказва здравна помощ в домашни условия, когато пациентът е със болести, които лимитират придвижването му в границите на леглото или стаята и го слагат в неспособност за превозване до амбулаторията. В тази група попадат и терминално болните, прецизира стандартът. В разпоредбите за предпазване на здравното досие на пациента пък е записано, че самостоятелните медицински записи на книжен притежател съдържат документи с отминалост 3 години от основаването им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР