Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и

...
Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и
Коментари Харесай

Меджидиев: Цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%



" Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз реализираха единодушие и през днешния ден, 23 ноември, беше подписан анексът към Националния рамков контракт за медицински действия 2020-2022 ".

Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг след подписването на анекса в централното ръководство на НЗОК.

По този метод средствата за актуалната година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния метод и лечебните заведения да получат съответните заплащания, изясни министърът. По думите му с анекса се дефинира методът на систематизиране на остатъчните средства и на остатъците, като за задачата е призната методиката, препоръчана от БЛС, за разпределението на икономиите в края на годината. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки, посочи доктор Меджидиев.

" Със задна дата, считано от 1 септември, клиничните пътеки се усилват с 8%, като решението е стабилно, т.е. остава и за идната година ", уточни министърът.

Той напомни, че преди този момент е имало нарастване на клиничните пътеки със приблизително 25%. Това значи, че действително нарастването за идната година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните действия – нарастването е с 18%.

" Днес, с помощта на министър Меджидиев, направихме по този начин, че сполучливо да приключим финансовата година в частта ѝ, обвързвана с бюджета на НЗОК. Лечебните заведения ще получат средствата, които им се поставят, до края на годината ", разяснява ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров.

При приемането на бюджета за идната година предстоят и диалозите за Националния рамков контракт за медицински действия, който ще важи за идващия тригодишен интервал. В анекса, подписан през днешния ден, е заложено, че новите цени, които ще се договорят за здравна помощ в границите на бюджета, който следва да бъде признат, ще влязат в действие със задна дата от 1 януари, изясни още доктор Маджаров.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР