Министерството на здравеопазването на РФ включи 158 лекарства, включително основни

...
Министерството на здравеопазването на РФ включи 158 лекарства, включително основни
Коментари Харесай

В Русия се задава дефицит на елементарни лекарства - изчезват парацетамол, аспирин, ибупрофен, аналгин, пеницилин, йоден разтвор и др.

Министерството на опазването на здравето на РФ включи 158 медикаменти, в това число съществени антисептици, болкоуспокояващи, хормони и ваксини, в затворената част на държавния указател на медикаментите, във връзка с които управляващите виждат опасност от дефицит. През годината описът с " дефицитни медикаменти " е станал един и половина пъти по-голям: към него са добавени 58 продукта.
 
От предходната година описът включва парацетамол, аспирин, ибупрофен, аналгин, хормоналното лекарство преднизолон, пеницилинови антибиотици (амоксицилин и доксициклин). Също по този начин в риск от недостиг са болкоуспокояващите лидокаин, йоден разтвор, корвалол таблетки и капки, нитроглицерин, ваксини за профилактика на дифтерия, коклюш и тетанус (ADCS), витамин Е и няколко типа човешки имуноглобулин.

 Руски аналгин Руски аналгин Източник: Rosapteka.online
Броят на медикаментите, налични в съветските аптеки, продължава да понижава: през 2023 година от асортимента изчезнаха 2 200 търговски продукта. Общо 19 400 хиляди медикаменти са били налични на рафтовете на аптеките в края на годината, или с 11% по-малко спрямо година по-рано. Това следва от изчисленията на отрасловата аналитична компания DSM Group, които се разгласяват от РБК.
 
Броят на най-евтините медикаменти е намалял най-бързо през годината - с 24% на годишна база, от 5,7 хиляди търговски позиции през 2022 година цифрата е спаднала до 4 600, сочат изчисленията на анализаторите. В същото време гамата от евтини медикаменти понижава най-малко през последните три години (няма по-ранни данни). През 2020 година броят на такива медикаменти в съветските аптеки е бил 8 800, което е съвсем два пъти повече, в сравнение с в края на 2023 година.
 
 Йодова смес Йодова смес Източник: Rosapteka.online
Броят на медикаментите, по-скъпи от 100 рубли на опаковка, в противен случай, нараства през последните години - при медикаменти, струващи от 500 до 1 хиляди рубли, през 2023 година броят им е намалял единствено с 2,8%, от 3 200 до 3 100 рубли.
 
Според анализаторите, от 2 200 изчезнали търговски продукта, 1 300 хиляди продукта попадат върху вносни медикаменти. Асортиментът им е намалял с 20% през годината, до 6,4 хиляди продукта, а по отношение на предвоенните равнища се е сринал с повече от една трета: през 2019 година в аптеките е имало съвсем 9 хиляди задгранични медикаменти.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР