Министерството на здравеопазването (МЗ) е обявило процедура за договаряне без

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) е обявило процедура за договаряне без
Коментари Харесай

Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания

Министерството на здравеопазването (МЗ) е оповестило процедура за договаряне без стартиране на социална поръчка за пазаруване на медицински хеликоптери, осведомиха от ведомството.

Уточнява се, че решението да се премине към непосредствено договаряне с компанията – италианската Leonardo, която взе участие в предходната социална поръчка, която беше спряна в края на ноември, е било разисквано и взето в петък (6 януари), написа Dnevnik.bg.

Предложението е направено от отрасловия заместник-министър доктор Тома Томов, който е упълномощеният представител на Министерство на здравеопазването за осъществяване на публични поръчки.

От ведомството показват, че е била регистрирана вероятността единственият участник, подал оферта в спряната социална поръчка през ноември, да взе участие още веднъж в късите периоди, които разрешава процедурата на договаряне, като надлежно усъвършенства офертата си и одобри поставените от възложителя условия и график за осъществяване на поръчката.

Провеждането на процедурата по договаряне без съответно възлагане на социална поръчка за пазаруване на хеликоптери за медицински потребности, обезпечени с нужното съоръжение и инсталация, ще обезпечи нужната експедитивност на възлагането, за гарантиране на нужното софтуерно време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в границите на 2023 година

Това значи, че е сложена под въпрос гаранцията, дадена в сряда (4 януари) от служебния здравен министър Асен Меджидиев, който тогава даде обещание, че до края на септември България ще има медицински хеликоптер. Той твърдеше, че ще бъде пусната публичната поръчка и че тя ще бъде поета от Държавния авиационен оператор, а по думите му това щяло да излезе доста по-евтино на страната.

От Министерство на здравеопазването допълват, че договарянето с италианската компания се чака да се организира в границите на няколко дни, с цел да се види дали единствената компания, която се яви на прекратената през ноември социална поръчка, в този момент ще може да извърши заданието за доставка на 6 медицински хеликоптера.

Предвид прекратяването на предходната процедура, заради незадоволително финансиране в актуалната, е планувана опция за национално дофинансиране, ако такава нужда възникне в хода на договарянето с Leonardo.

Междувременно сега върви друга процедура страната да придобие медицински хеликоптер чартърен. По тази процедура крайният период за приемане на предложения е 16 януари, които ще бъдат отворени на идващия ден. Служебният транспортен министър Христо Алексиев увери в петък (6 януари), че до края на първото полугодие на тази година България ще разполага с медицински хеликоптер.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР