Министерството на здравеопазването е съгласно да бъде намален данък добавена

...
Коментари Харесай

Здравното министерство иска 5% ДДС за лекарствата от здравната каса и болниците

Министерството на опазването на здравето е според да бъде понижен налог добавена стойност за медикаментите в Позитивния лекарствен лист, които заплащат здравната каса, самото ведомство и лечебните заведения. Ставката, която предлага то, е 5%. Това излиза наяве от мнение на ведомството, поискано от здравната комисия на Народното събрание. Тя към този момент преглежда сходен законопроект, импортиран от Корнелия Нинова и група депутати от Българска социалистическа партия на 30 юли.

Водещата парламентарна комисия по проблема обаче е бюджетната, като не е ясно и каква е позицията на Министерството на финансите по въпроса. Досега при сходни претенции за преференциален Данък добавена стойност тя постоянно е била негативна.

В момента в Позитивния лекарствен лист са включени 4580 лекарствени продукта, като по-голямата част от тях се заплащат за домашно лекуване и за терапия на пациентите при лекуване в болница. Здравното министерство покрива медикаментите за ХИВ/СПИН, психиатрични лекарства и лекарства против туберкулоза. През последната година то купува и медикаменти против коронавирус, които през идващите месеци здравната каса възнамерява да поеме.

Годишно за медикаменти здравната каса дава 2 милиарда лева, като пациентите доплащат за лекарства от джоба си още 2 милиарда лева Общият резултат от това мъчно може да бъде измерен, защото доплащането от хората не е единствено за медикаменти от позитивния лист, а и всевъзможни други лекарства. За заплащанията от страна на касата спестеният Данък добавена стойност би бил към 300 млн. лева Това обаче не значи, че медикаментите ще поевтинеят, защото една част от тях и в този момент са безвъзмездни, а за останалите смяната би се отразила единствено върху частта на доплащането. Но все пак в държавния бюджет ще се отвори сериозна липса на доходи, които не е ясно по какъв начин ще бъдат покрити.
Какво предлага министерството
Министерство на здравеопазването предлага понижаване на ставката на Данък добавена стойност на 5% за всички лекарствени артикули, които са включени в позитивния лист. Това е най-ниската ставка по евродиректива от 2006 година България е една от трите страни в Европейски Съюз дружно с Германия и Норвегия, в които няма диференцирана ставка за медикаменти, плащани от здравната каса. Във всички останали страни членки има преференциално облагане, като по завещание в част от тях плащаните от здравните фондове лекарства са с 0% Данък добавена стойност.

По закона за здравното обезпечаване средствата от здравни вноски в здравната каса не могат да се харчат за друго с изключение на за здравни услуги и медикаменти. Единственото изключение в тази ситуация обаче е Данък добавена стойност за медикаментите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР