Министерството на вътрешните работи на Беларус добави Беларуската служба на

...
Министерството на вътрешните работи на Беларус добави Беларуската служба на
Коментари Харесай

Властите в Минск обявиха беларуската служба на Радио Свободна Европа за екстремистка

Министерството на вътрешните работи на Беларус добави Беларуската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС), известна като Радио Свабода, в листата си с .

Новината идва на фона на продължаващ напън върху самостоятелните медии и гражданското общество в страната след експлоадирането на митинги против президента Александър Лукашенко . Лукашенко се разгласи за победител на президентските избори през август 2020 година, само че опозицията в страната, както и Съединени американски щати, Европейският съюз и Англия считат резултатите от вота за фалшифицирани.

В известието на беларуското външно министерство, оповестено в четвъртък, се споделя, че "група жители, обединили се посредством интернет уеб страницата Радио Свобода " са избрани за "екстремистка организация ". Решението значи, че хората в Беларус, абонирани за Радио Свабода, могат да получат до 6 години затвор.

Преди три седмици съд в Минск дефинира формалния канал на Радио Свабода в Телеграм, както и в още няколко обществени мрежи за "екстремистки ".

Властите в Беларус оповестиха които обхвана страната през 2020 година Те бяха против признаването на формалните резултати от президентските избори, които дадоха на Александър Лукашенко шести следващ мандат.

В отговор държавното управление стартира да оказва сериозен напън против продемократичното придвижване в страната, арестува хиляди хора и изгони множеството от водещите опозиционни фигури отвън Беларус.

Десетки новинарски уеб страници бяха блокирани, а самостоятелните медии бяха затворени като част от огромна принуда против информацията.

Уебсайтът на Беларуската работа на РСЕ/РС беше блокиран в Беларус на 21 август 2020 година, до момента в който акредитацията на всички локални публицисти, работещи за задгранични медии, в това число РСЕ/РС, беше анулирана от беларуските управляващи през октомври 2020 година

Лукашенко, който ръководи страната от 1994 година, отхвърли да има машинация на изборите и отхвърли да договаря с опозицията за политически преход и нови избори.

Западът не признава Лукашенко за законен водач на Беларус и в отговор наложи наказания против държавното управление и други длъжностни лица, упрекнати в подкрепяне на репресиите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР