Министерството на вътрешните работи крие имената на полицаите, които се

...
Министерството на вътрешните работи крие имената на полицаите, които се
Коментари Харесай

Демерджиев не казва кои са полицаите, обсъждали с бившия си колега пребитата украинка в София - Политика

Министерството на вътрешните работи крие имената на служителите на реда, които " се потупвали по рамото и взаимно се наричали " сътрудник " с мъжа, пребил и изхвърлил гола на стълбище 40-годишна украинка в столичния квартал " Хаджи Димитър ". 

На 11 януари се появи информация за  мъж, с който работят служители на реда и психолози - договарят, с цел да излезе. Споменаваше се за потърпевша жена, която е изведена от жилището. Съседи, станали очевидци на бруталния случай, описаха пред OFFNews, че е " ". 

Според тях тя е най-малко втората жертва на мъжа - 47-годишният Орлин Гигов. Той е някогашен водач в Министерство на вътрешните работи болница. Пет часа изпратените служители на реда се суетели дали да влизат в жилището, или да договарят. Първоначално Гигов не давал признаци, че е в жилището, след към 5 часа почнал да договаря.

Когато излязъл, имал " резка " на ухото. Твърдял, че украинката го е нападнала и той действал при самозащита.

Последните три часа от " акцията " минали в смешки и закачки, описаха очевидци. Гигов и служителите на реда се потупвали по рамото и се наричали един различен " сътрудник ". Обяснявал им, че украинката е " от друго стадо ", а те са сътрудници, и служителите на реда одобрително хихикали. Казал още, че от три дни я бие и " у тъпия вход няма никой, дето да му каже копче ".

За това, че три дни бие украинката и че " акцията " е траяла часове наред, удостовери индиректно прокуратурата. Оттам оповестиха, че побоят е почнал от късната вечер на 8 против 9 януари и е траял до към 21 часа на 10 януари . Гигов е удрял жертвата си голям брой пъти с ръце и крайници в главата и тялото и така ѝ е предизвикал лека телесна щета. 

Мъжът беше арестуван едвам на идващия ден - към 13:30 ч. на 11 януари, а държавното обвиняване заяви за това с още един ден забавяне - на 12 януари, след питане от OFFNews. Бруталният случай не откри място в осведомителните бюлетини на Министерство на вътрешните работи. И в за побоя нямаше - и в този за региона, и в систематизирания за цялата страна.

Два дни след случая  попитаха вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев " осъществена ли е инспекция по случая, известни ли са имената на служителите на реда , участвали на случая и по какъв начин се прави надзор върху дейностите на чиновниците на министерството, когато се отзовават на действителни обстановки на домашно принуждение ".

Десет дни след побоя министърът отговоря на депутатите с детайлности, някои от които неоповестени до момента нито от Министерство на вътрешните работи, нито от прокуратурата, само че за това кои са служителите на реда и техните имена - нито дума. 

Става ясно, че сигнал е подаден на 11 януари към 11:20 ч. за пребита украинка, която живее чартърен в блока. Изпратен е автопатрул от 5 районно управление (на МВР) - двама старши служители на реда от " Опазване на публичния ред ", дежурна част от проверяващ служител на реда и действен служащ, специалист и двама постови чиновници - общо 7 души . Впоследствие на ориентирани екипи от Столична дирекция на вътрешните работи, от Института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи, екип от пожарната, екип на Спешна помощ, двама оперативни служащи, шеф група на " Охрана на публичния ред ", както и началникът на 5 районно управление (на МВР).

Не излиза наяве тъкмо какъв брой са били чиновниците, само че са били около 15 души. 

Задържаният е престъпно проявен - за нанасяне на телесна щета в изискванията на домашно принуждение през 2021 година, кражба през 2022 г.  и шофиране след приложимост на опиати отново през 2022 година Двамата с украинката са живеели на фамилни начала. 

При задържането му е употребена физическа мощ след отвод да извършва полицейските разпоредби, написа в отговор министърът и удостоверява, че Орлин Гигов е декларирал, че е някогашен чиновник в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи - работел като водач. 

Направени са фотоси на място, а на потърпевшата украинка е изработен обширен обзор в Пирогов, след който е съпроводена до 5 РУ и е разпитана. Побойникът е арестуван под стража. 

Демерджиев добавя, че има методически инструкции, по които се водят служителите на реда, реагирали на сигнал за домашно принуждение, като се изисква да се напише докладна, която се ревизира. Никъде в отговора на вицепремиера не се показва осъществена ли е инспекция на докладната, в случай че има такава, какво е посочила тя, установени ли са несъответствия в дейностите на служителите на реда, реагирали на сигнала, кои са те и разпитани ли са.  

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР