Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център

...
Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център
Коментари Харесай

МВнР осъди нападението в център на ЛГБТИ общността

Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център „ Рейнбоу хъб “ в столицата, което прави оценка като неприемлива демонстрация на назадничавост и тъпчене на правата на индивида и съществени свободи на жители на Република България. Това съобщи генералният шеф по световните въпроси в Министерство на външните работи Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации във връзка нападението на 30 октомври 2021 г.  против общностния център „ Рейнбоу хъб “.
 

По време на срещата Министерството на външните работи изрази страдание за претърпяното принуждение. Подчертано бе, че отбраната на човешкото достолепие и свободата на личността са съществени демократични полезности, а прояви на хомофобия и ненавист нямат място в българското общество.
 
Срещата бе проведена в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи. Бяха разисквани благоприятни условия за задълбочаване на взаимоотношението сред държавните институции и неправителствения бранш за противопоставяне на сходни отрицателни феномени и поощряване на взаимно почитание, съгласие и приемливост.
 

Генералният шеф по световните въпроси в Министерство на външните работи означи, че една от предпочитаните тематики на външната политика на Република България в правозащитната област е точно битката против дискриминирането и нетолерантността. В тази връзка Министерство на външните работи приканва виновните институции за деликатно и независимо следствие на случая, като се вземат всички вероятни ограничения за налагане на плануваните в закона наказания.
 
Представителите на неправителствените организации бяха уверени по време на срещата, че Министерство на външните работи ще продължава да основава нужните предпоставки за одобряване на среда, свободна от прояви на дискриминация, в това число посредством взаимната си работа с интернационалните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС  и Организация на обединените нации.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР