Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша

...
Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша
Коментари Харесай

Киев извика полския посланик заради „неприемливи“ коментари

Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша в Киев във вторник поради " неприемливи " мнения, направени от Марчин Пржидач, външнополитическия консултант на полския президент, които не кореспондират с обстоятелството, чеКиев и Варшава са правилни съдружници от започнатото през февруари 2022 година пълномащабното навлизане на Русия в Украйта.

" По време на срещата беше очебийно, че изказванията за хипотетичната непризнателност на украинците за помощта на Полша са погрешни и неприемливи ", сподели представителят на външното министерство Олег Николенко.

Полското външно министерство бе помолено за коментар, само че към този момент мълчи.

Какво в действителност сподели Пржидач пред полските медии в понеделник, когато приказва за вероятното удължение на възбраната за импорт на украинска селскостопанска продукция от Полша. Тогава той прикани Киев да изрази благодарност за поддръжката, оказана му по време на войната с Русия.

" Това, което е най-важно през днешния ден, е да защитим интереса на полския фермер. ", сподели Пржидач. " Мисля, че би си коствало (Киев) да стартира да прави оценка ролята, която Полша изигра за Украйна през последните месеци и години ", акцентира дипломатът.

Припомняме, че пет централноевропейски страни, в това число Полша, желаят възбраната на Европейския съюз за импорт на зърно от Украйна да бъде удължена най-малко до края на годината. Забраната изтича на 15 септември.

Но ръководещите в Полша и персонално нейния министър председател оповестиха по-рано този месец, че няма да анулират възбраната на 15 септември, даже в случай че Европейски Съюз не се съгласи с нейното удължение.

Предстоят парламентарни избори в Полша, която е член на НАТО и Европейски Съюз, по-късно тази година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР