Министерството на външните работи на Русия е поканило днес всички

...
Министерството на външните работи на Русия е поканило днес всички
Коментари Харесай

Москва събира всички чужди посланици за отравянето на Скрипал, британският и американският бойкотират

Министерството на външните работи на Русия е поканило през днешния ден всички посланици на други страни, с цел да им изясни позицията за покушението против съветския жител Сергей Скрипал в Солсбъри. Британският дипломат, обаче, отхвърли да участва. " Разглеждаме опцията за присъединяване на наш представител на работно равнище ", оповестиха от посолството, представени от РИА " Новости ". По-късно ТАСС заяви, че и американският няма да отиде в министерството.

На срещата ще участват управлението и експерти от отдела на министерството по въпросите за неразпространение и надзор над въоръженията.

Причината е, че Лондон упрекна Москва - а външният министър Борис Джонсън загатна, че и персонално президентът Владимир Путин е забъркан - в първото нахлуване с бойно химическо вещество в Европа от над 70 години насам. На 4 март Сергей Скрипал и щерка му Юлия, която също е съветски жител и живее в Москва, бяха открити в безпомощно положение, а по-късно управляващите оповестиха, че са били атакувани с нервно-паралитично вещество.

Русия изрично отхвърля да има каквото и да е общо с случая и упорства, че даже в Съюз на съветските социалистически републики не се е произвеждало оръжието, за което приказва преди седмица министър председателят Тереза Мей. В сряда сутринта министър Сергей Лавров упрекна Англия, че прави заключения още преди да е завършило следствието. Докато е на посещаване в Япония той прикани Лондон най-малко да заяви къде са настанени някогашният двоен сътрудник и щерка му.

" Няма подозрение, че настоящето английско управление умишлено предприе курс към подронване на руско-британските връзки. Ако това продължи с нови антируски дейности, несъмнено, никой не е отменял правилото за взаимност. Най-добре би било за всички, както и за английското държавно управление, в случай че Лондон спре да се възбужда и се поуспокои ", сподели Лавров на конференция с японския с иколега Таро Коно в Токио.

Ден по-рано от Лондон се прибраха изгонените 23-ма съветски дипломати и техните фамилии - общо над 80 души, в най-голямата сходна глоба от края на студената война насам. " Отледално " деяние предприе и Москва, като английските 23-а дипломати имат още няколко дни да изоставен страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР