Министерството на външните работи на Русия е отхвърлило искането на

...
Министерството на външните работи на Русия е отхвърлило искането на
Коментари Харесай

Русия не разреши консулско посещение на задържания журналист от Уолстрийт джърнъл

Министерството на външните работи на Русия е отхвърлило настояването на представител на посолството на Съединени американски щати да посети в ареста журналиста от " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович . Това оповестиха международните организации, като цитираха изказване на самото министерство в четвъртък.

Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия по обвинявания в шпионаж, за които той може да получи оптималната присъда от 20 години затвор. Арестът на Гершкович от Уолстрийт джърнъл, американския президент Джо Байдън , новинарски организации и правозащитни групи.

От известието на съветското външно министерство излиза наяве, че те не са разрешили визитата на американския консул в отговор на отхвърли на Вашингтон да издаде визи за публицисти, съпътстващи съветския външен министър Сергей Лавров в Съединени американски щати.

Лавров пътуваше до Ню Йорк поради съвещание на Съвета за сигурност Организация на обединените нации, който сега се ръководи от Русия. Веднага след отхвърли на Съединени американски щати да издаде визи на съпътстващите го публицисти Лавров заплаши, че това " няма да бъде нито забравено, нито простено ".

" В момента се разискват и други вероятни ответни ограничения ", споделиха от съветското дипломатическо ведомство в четвъртък.

Гершкович беше задържан предишния месец и упрекнат от Русия в шпионаж, което той отхвърля. Според ФСБ Гершикович е " събирал информация за компания от съветския военно-промишлен комплекс, която съставлява държавна загадка ", по разпореждане на Съединени американски щати. Съединени американски щати дефинираха задържането му като непозволено.

Гершкович живее в Москва от 6 години като сътрудник на Уолстрийт джърнъл. Наказателното дело за шпионаж против него е първото против задграничен публицист в постсъветска Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР