Министерството на външните работи на Китайската народна република излезе с

...
Министерството на външните работи на Китайската народна република излезе с
Коментари Харесай

Пекин реагира остро на визитата на Пелоси в Тайван: Подкопава териториалната цялост на Китай

Министерството на външните работи на Китайската национална република излезе с остра декларация откакто, макар предизвестията от страна на Поднебесната Империя, председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси кацна в Тайван.

Ето какво гласи декларацията:

Министерството на външните работи на Китай разгласява изказване поради визитата на Пелоси в Тайван.

Оттам показват, че Пелоси е пренебрегнала мощното опълчване и тържествените изказвания на Китай и е посетила Тайван.

„ Суверенитетът и териториалната целокупност на Китай съществено подкопаха мира и стабилността на Тайванския проток и изпратиха неверен сигнал към сепаратистките сили за „ независимостта на Тайван “, оповестяват от министерството, представени от държавната организация Синхуа.

(...) Нейното (на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати – б.р.) посещаване в Тайван под каквато и да е форма и по каквато и да е причина е огромна политическа провокация за ескалация на формалния продан сред Съединени американски щати и Тайван, се показва в изказването.

От китайското външно министерство декларират, че Съединени американски щати се пробват да „ употребяват Тайван, с цел да управляват Китай “, като (...) поддържа сепаратистките действия за „ самостоятелност на Тайван “: „ Това е доста рисков акт на игра с огъня и тези, които си играят с него, ще се самозапалят “.

„ Никоя страна, която и да е мощ или някой не би трябвало да подценява неправилно мощната увереност на китайското държавно управление и народа да пази националния суверенитет и териториалната целокупност. Китай ще предприеме всички нужни ограничения “, показват от външното министерство на страната.

КНР приканва Съединени американски щати да спрат да играят на „ тайванската карта “, да спрак да се намесват в делата на Тайван и във вътрешните работи на Китай, да спрат да „ поддържат и утвърждават сепаратистките сили за „ самостоятелност на Тайван “ под разнообразни форми “.

" На 2 август председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси, пренебрегвайки енергичните митинги от страна на Китай, дойде в Тайван. С това си деяние тя подкопава съществено суверенитета и териториалната целокупност на Китай, мира и стабилността в региона на Тайванския пролив и изпрати неправилен сигнал към сепаратистките сили, стремящи се към самостоятелност на Тайван.

Китай се опълчва твърдо и осъжда изрично дейностите на Нанси Пелоси и насочи изострен митинг към американската страна.

В света има единствено един Китай, Тайван е неотменна част от неговата територия, а държавното управление на Китайската национална република е единственото законно държавно управление, представляващо цялостен Китай.

Резолюция № 2758 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1971 година ясно демонстрира това. От основаването на Китайската национална република през 1949 година до момента 181 страни са открили дипломатически връзки с нея, признавайки правилото за " един Китай ". Този принцип е общ консенсус на интернационалната общественост и съществена норма на интернационалните връзки.

През 1979 година Съединените щати поеха явен ангажимент в официалното съобщение за определяне на дипломатически връзки с Китай, че " признават държавното управление на Китайската национална република като единственото законно държавно управление на Китай и в този подтекст американският народ ще поддържа културни, търговски и други неофициални връзки с народа на Тайван ".

Като неразделна част от държавния организъм, Конгресът на Съединени американски щати би трябвало прецизно да съблюдава политиката за " един Китай " и да се въздържа от всевъзможен формален продан с Тайван. Китай постоянно се е противопоставял на визити на американски конгресмени в Тайван и изпълнителната власт на Съединени американски щати носи отговорността да предотврати това ", гласи декларацията, представена от.

Към 1:45 ч. - пекинско време, военен аероплан Су-35 на Китайската народноосвободителна войска е пресякъл Тайванския проток.

Източник: dnes.dir.bg
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР