Министерството на външните работи на Китай призова САЩ да разкрият

...
Министерството на външните работи на Китай призова САЩ да разкрият
Коментари Харесай

Китай настоява Пентагонът да разкрие информация за "биолабораториите" в Украйна

Министерството на външните работи на Китай прикани Съединени американски щати да разкрият информация за хипотетичните биологични лаборатории на Пентагона в Украйна "възможно най-скоро ", съобщи RT.

В понеделник съветските военни обявиха, че украинските управляващи са унищожавали патогени, изследвани в техните лаборатории. Москва твърди, че 30 украински биолаборатории, финансирани от Съединени американски щати, интензивно си сътрудничат с американските военни.

Киев отхвърля да създава биологични оръжия. Според уеб страницата на посолството на Съединени американски щати в Киев Програмата за понижаване на биологичната опасност на Министерството на защитата на Съединени американски щати единствено "си сътрудничи с партньорски страни за противопоставяне на опасността от експлоадиране на епидемии " на инфекциозни заболявания. През 2020 година посолството назова сходни теории за финансирани от Съединени американски щати биолаборатории в Украйна "дезинформация ".

На брифинг във вторник обаче представителят на китайското външно министерство Джао Лицзян съобщи, че съгласно информацията на страната му лабораториите в Украйна са единствено "върхът на айсберга " и че Министерството на защитата на Съединени американски щати "контролира 336 биологични лаборатории в 30 страни по света " Това се прави под предлог за "сътрудничество за понижаване на рисковете за биосигурността " и "укрепване на публичното здраве в международен мащаб ", сподели Джао.

За първи път Пекин разкрива хипотетичното число. Чжао съобщи, че съгласно данни, "публикувани от самите Съединени щати ", в Украйна има 26 американски лаборатории. В светлината на военната атака на Русия в страната той прикани "всички заинтригувани страни " да подсигуряват сигурността на лабораториите.

По-специално Съединените щати, като страна, която най-добре познава тези лаборатории, би трябвало допустимо най-скоро да разгласяват съответните детайлности, в това число кои вируси се съхраняват и какви проучвания са били осъществени ", сподели той.

Той съобщи, че Съединени американски щати "изключително пречат " на основаването на самостоятелен механизъм за инспекция. Подобно държание, сподели Джао, "допълнително ускорява загрижеността на интернационалната общественост ".

Според отчет на The Rio Times на 26 февруари посолството на Съединени американски щати в Украйна е изтрило от уеб страницата си цялата информация за финансираните от Пентагона биолаборатории в страната. Журналистката Диляна Гайтанджиева обаче твърди, че чиновниците на посолството са не запомнили да извадят документ, от който излиза наяве, че Пентагонът финансира две нови биолаборатории в Киев и Одеса.

"Украйна няма надзор върху военните биолаборатории. На украинското държавно управление не е разрешено да разкрива сензитивна информация за програмата ", твърди бразилската медия.

През последните 20 години Научно-технологичният център в Украйна, основан взаимно със Съединени американски щати, е вложил над 285 млн. $ в към 1850 плана, изпълнявани от учени, които съгласно Гайтанджиева преди този момент са работили по създаването на оръжия за всеобщо заличаване.

Американските управляващи към момента не са коментирали последните изказвания.

© Getty Images / Oksana Shufrych / EyeEm

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР