Министерството на външните работи (МВнР) следи отблизо и с голяма

...
Министерството на външните работи (МВнР) следи отблизо и с голяма
Коментари Харесай

МВнР: Следим отблизо и с голяма тревога ситуацията в Нагорни Карабах

Министерството на външните работи (МВнР) следи от близко и с огромна паника развиването на обстановката в Нагорни Карабах, се показва в позиция на министерството, оповестена на уеб страницата му.

„ Приветстваме напъните, подхванати от формалните арменски и азербайджански представители, в това число вчерашната среща, извършена в Брюксел, ориентирани към преустановяване на всички военни дейности и споразумяване на обстановката в Карабах, при цялостно ценене на суверенитета и териториалната целокупност както на Република Азербайджан, по този начин и на Република Армения, както и абсолютно ценене на правата на арменското население в района “, пишат от министерството.

В позицията допълват, че поддържат и посредническата роля на ръководителя на Европейския съвет и напъните на неговия екип за реализиране на съответни и устойчиви резултати в договарянията сред Ереван и Баку, в това число подготовката за предстоящата среща на водачите на двете страни на 5 октомври 2023 година в Гранада, в границите на идната трета среща на Европейската политическа общественост.

„ Дълбоко сме обезпокоени от известията за възходящия брой етнически арменци, към този момент над 20 000, които напущат региона на Карабах и търсят леговище в Република Армения “, декларират от Министерство на външните работи и приканват управляващите в Баку неотложно да дават ясни и устойчиви гаранции за тъждество и ценене на всички права на арменското население на Карабах в духа на откритите европейски стандарти и настоящия юридически ред в Република Азербайджан.

От външното ни министерство считат за най-наложително сега да бъдат обезпечени бистрота и достъп на интернационалните филантропични и правозащитни организации на място с оглед оказване на филантропична поддръжка и решение на проблемите от първа нужда на локалното население, както и гарантиране на неговата сигурност.

При военната интервенция за възобновяване на контрола над сепаратисткия регион Нагорни Карабах в Азербайджан са били убити 192-ма азербайджански военнослужещи, предадоха международните организации през днешния ден, базирайки се на азербайджанското министерство на опазването на здравето. Загинали са 180 чиновници на министерството на защитата, 12 чиновници на министерството на вътрешните работи и един граждански. Чрез съдебно-медицинска експертиза се чака да бъде открита самоличността на 11 от убитите.

Нагорни Карабах е обитаем най-вече с етнически арменци, само че е интернационално приет като част от територията на Азербайджан. Вследствие на азербайджанската военна интервенция хиляди поданици на региона го напущат, като досега в Армения са пристигнали над 28 000 бежанци, означават организациите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР