Министерството на външните работи (МВнР) продължава да следи с особено

...
Министерството на външните работи (МВнР) продължава да следи с особено
Коментари Харесай

Коджабашев: МВнР продължава да следи кампанията на опозицията в РСМ срещу българските клубове

Министерството на външните работи (МВнР) продължава да следи с изключително внимание разпалването на акцията на опозицията в Република Северна Македония (РСМ) против българските клубове и инструментализирането й за вътрешнополитически цели. Подобно държание е само в интерес на фактори или трети страни, които имат интерес да попречват европейската интеграция на нашата съседка. Това сподели външният зам.-министър и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството през днешния ден. 

Той разяснява промените и допълненията в Закона за сдруженията и фондациите и в Закона за политическите партии на РСМ, признати от събранието на 2 ноември. По думите му те са обнародвани в Държавен вестник на РСМ на 8 ноември. С публикуването на промените в Държавен вестник законите влизат действително в действие. Министерство на външните работи на България към този момент взе позиция по този мотив. Налице са съществени опасения, че със законодателните промени и вследствие на едностранна интерпретация на историческите обстоятелства и персони би могло да се ограничи правото на сдружаване, съобщи зам.-министър Коджабашев. Той означи, че се вкарва нова комисия по имената на личностите, чието мнение ще бъде определящо. 

По думите му пораждат основателни въпроси като: кой ще упражнява надзор върху мненията на комисията, обезпечава ли се право на обжалване на нейните решения, какви са критериите, от които комисията ще се води в своята работа.

Впечатление прави също по този начин, че измененията в подобен значим закон, касаещ гражданското общество, са признати без прелиминарен необятен публичен спор, посочи зам.-министър Коджабашев. Предстои да разберем дали държавното управление в Скопие ще изпрати Закона за сдруженията и фондациите за мнението на Венецианската комисия. Считаме обаче, че в случай че се подхождаше със съответното внимание и грижа за правата на индивида, подобен значим законопроект следваше да бъде изпратен за право на мнение авансово, защото в този момент на процедура законът стартира да се ползва, разяснява още зам.-министър Коджабашев. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР