Министерството на транспорта и съобщенията няма да даде раразрешение за

...
Министерството на транспорта и съобщенията няма да даде раразрешение за
Коментари Харесай

Летище Горна Оряховица“ няма да има нов концесионер

Министерството на превоза и известията няма да даде раразрешение за промяна на концесионера на " Летище Горна Оряховица ". Това сподели по време на петъчния парламентарен надзор отрасловият министър Николай Събев.

Отговорът му бе на запитване по отношение на желанието на настоящия концесионер на летището в Горна Оряховица да преотстъпи концесията на швейцарска компания. Концесионерът е уведомил министерството за това.

Съгласно закона такава промяна може да стане единствено със единодушието на страната, означи министър Събев. Този, който е сключил контракта за концесия би трябвало да извършва отговорностите си по него, а не да ги трансферира на различен, е мнението на Министерството на превоза и известията, добавя министър Събев.

Летището е отдадено от кабинета " Борисов 2 " през 2016 година на концесия на консорциума " Гражданско летище Г. Оряховица 2016 ", в който вземат участие две български компании. " Кристална вода " АД, което държи 95% от капитала и се управлява от компанията " Кей Ар Консулт ", косвено обвързвана с Румен Гайтански - Вълка, и кардиохирурга проф. Генчо Начев. Държавната компания " Летище Горна Оряховица " ЕООД, чийто принципал е Министерството на превоза, пък държи останалите 5 %. Концесията е за период от 35 година и планува инвестиция от 32 млн. лв., включително 22 400 000 лв. за първите четири години от периода на концесията. Договорът планува модернизиране на летището и развиване на опциите му за приемане на интернационалните и вътрешни полети.

" Летище Горна Оряховица " е ситуирано покрай град Горна Оряховица, който е и най-големият жп център в северна България. Летището не обслужва постоянни линии, а единствено обособени товарни и чартърни полети.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР