Министерството на правосъдието разработва промени в Наказателно-процесуалния кодекс на Гърция,

...
Министерството на правосъдието разработва промени в Наказателно-процесуалния кодекс на Гърция,
Коментари Харесай

Край на присъдите без наказание в Гърция

Министерството на правораздаването създава промени в Наказателно-процесуалния кодекс на Гърция, предопределени да сложат завършек на „ безнаказаността “. Те ще бъдат показани и подложени на публично разискване до края на месеца. Над 60-те промени към този момент са утвърдени от кабинета и трансформират наказателното отнасяне на доста равнища. 

Ключова област на смяна е действителното налагане на санкции, изключително за по този начин наречените по-леки закононарушения. Опитът на кодексите от 2019 година за въвеждане на наложително изтърпяване на присъди за закононарушения от 3-5 години всъщност не беше прибавен на процедура, тъй че обстановката се приспособява към нови данни.

За присъди до 1 година ще се планува отсрочване на присъдата, стига да няма друга неотменяема присъда. За присъди от 1 до 2 години съдът ще може да разпореди превръщане на присъдата в парична (откуп) или да подреди строителство посредством общественополезен труд. За присъди от 2-3 години ще бъде съвсем наложително изтърпяване на част от присъдата, която ще доближи най-много 6 месеца. За присъди над 3 години няма да се позволява отсрочване, заради което след неотменимата присъда наказаният ще бъде изпратен в пандиза.

Разбира се, явно е, че във всички горепосочени случаи има опция за обжалване, до момента в който, делото бъде решено дефинитивно.

През ноември се чака да бъдат разисквани измененията в Наказателния кодекс.

Министъра на правораздаването Георгиос Флоридис изясни, че съгласно препоръчаните разпореждания, не всички наказани ще бъдат изпратени в пандиза, само че ще има степенувана наредба, преминаваща към три разнообразни равнища. Първото е преобразяване на присъдите в паричен еквивалент, който в някои случаи може да доближи 100 евро дневно, второто е обществената работа, третият изтърпява отчасти или напълно присъдата. На процедура това значи, че подсъдимият ще може да изтърпи част от наказването и да купи назад друга част или да „ извърши ” по различен метод – общественополезен труд, присъдата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР