Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане днес проектопромени в

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане днес проектопромени в
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проектопромени в Закона за съдебната власт


Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване през днешния ден проектопромени в Закона за правосъдната власт. Целта е да се обезпечи осъществяване на мярка „ Укрепване ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт ", част от  Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България (НПВУ). Това оповестиха от Министерство на правосъдието.

Мярката планува прецизиране на пълномощията и подсилване на институционалния потенциал на Инспектората към Висш съдебен съвет, в това число посредством преразглеждане на етичните насоки за държание на магистратите и обобщаване на положителните и неприятни практики в спазването на етичните правила в съдействие с Висшия правосъден съвет (ВСС) и в сходство с относимите интернационалните и европейски стандарти. В Националния проект за възобновяване и резистентност категорично е конкретизирано, че плануваните ограничения няма да доведат до разширение на дисциплинарните пълномощия на Инспектората и преди въвеждането им ще бъдат съветвани с Венецианската комисия към Съвета на Европа.

С измененията двете колегии на Висшия правосъден съвет (ВСС) поотделно могат да одобряват кодекси за етично държание, които ще заменят Кодекса за етично държание на българските магистрати. В настоящата редакция на закона сходно пълномощие не е написано, а въвеждането му укрепва независимостта на всяка от колегиите да приема независимо решение по въпроси от своята подготвеност. Регламентира се период от три месеца от влизането на закона в действие, в който съдийската и прокурорската колегии на Висш съдебен съвет да одобряват кодексите.

Допълват се и пълномощията на Инспектората към Висшия правосъден съвет. Съвместно с комисиите по професионална нравственос към двете колегии на Висш съдебен съвет годишно да обобщава положителните и неприятните практики по спазването на етичните правила, като ИВСС дава информацията на колегиите. Въз основа на този обзор Инспекторатът ще може да прави оферти пред съответната гилдия на Висш съдебен съвет за изменение и допълнение на кодекса за етично държание.

Като настрана пълномощие на Инспектората е изведено организирането и провеждането на антикорупционни образования, образования за подсилване на честността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и спор на ползи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР