Министерството на правосъдието публикува за обществени консултации проект на Наредба

...
Министерството на правосъдието публикува за обществени консултации проект на Наредба
Коментари Харесай

МП публикува за обществени консултации проект на наредба за вещите лица

Министерството на правораздаването разгласява за публични съвещания план на Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица.

Срокът за мнения е до 23 януари 2023 година

Дотук се стигна след анулацията от Върховния административен съд (ВАС) на множеството от текстовете на миналата разпоредба. Върховен административен съд декларира, че показаните през 2014 година претекстове за нейното приемане не дават отговор на нормативните условия.

Министър Крум Зарков се ангажира до 23 декември т.г. планът за разпоредба да бъде оповестен за разискване и след прецизно съблюдаване на процедурата по Закона за нормативните актове, наредбата да бъде обнародвана в „ Държавен вестник “ през февруари 2023 година

В същото време министърът бе безапелационен: няма причина за драматизиране на обстановката, статусът, редът и основанията за назначението на движимостите лица, както и за възлагането, приемането и заплащането на експертизите са уредени в съответните организационен и процесуални закони.

Предлаганият подзаконов нормативен акт е в осъществяване на член 403, алинея 1 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с който на министъра на правораздаването, в съгласие с Пленума на Висшия правосъден съвет е предоставено с разпоредба да детайлизира изискванията и реда за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица, се сочи в претекстовете към плана.

Наредбата е структурирана в шест глави, в които се конкретизират  изискванията, на които би трябвало да дават отговор експертите, одобрени за движимости лица; реда и изискванията за установяване и погашение на възнагражденията; етичните правила за поведение; Единния указател на движимостите лица и други

Проектът  

Още по тематиката – 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР