Министерството на правосъдието на САЩ започва разследване за граждански права в полицията в Мемфис

...
Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване за граждански права
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване за граждански права в град Мемфис и полицейското управление, месеци след смъртта от побой на 29 -годишен чернокож шофьор катапултира тактиките на местните правоприлагащи органи в центъра на националното внимание.

На пресконференция в четвъртък помощник-главният прокурор Кристен Кларк призна възмущението, последвало убийството на Тиър Никълс, който почина в болница, след като беше изваден от колата си по време на спиране, нападнат и нападнат от полицията.

„През януари тази година нацията стана свидетел на трагичната смърт на Тиър Никълс от ръцете на полицията в Мемфис“, каза Кларк пред репортери.

„Ръководителите на града и полицейските управления признаха необходимостта да проверят внимателно практиките на полицейските управления, за да предотвратят подобни инциденти да се случват отново.“

Но Кларк подчерта, че разследването не е „базирано на единичен инцидент или събитие“ и описа „множество доклади за ескалиращи срещи на служители“ в града.

„Има също индикации, че полицаите са използвали наказателна сила, когато са били изправени пред поведение, което са възприели като наглост“, каза тя. „Информацията, която прегледахме, също показва, че служителите могат да използват сила срещу хора, които вече са ограничени или задържани.“

Кларк също каза, че спиранията на трафика като тази на Никълс не са необичайни в Мемфис, където близо 65 процента от жителите се идентифицират като чернокожи според преброяването от 2022 г.

„Нашият преглед показва, че дори в град с мнозинство чернокожи, контролът върху трафика на MPD [на полицейското управление на Мемфис] може да се съсредоточи непропорционално върху общността на чернокожите“, каза тя.

Мемфис е последният град в Съединените щати, изправен пред федерално разследване за граждански права, тъй като страната продължава да се бори с широко разпространени призиви за справяне с полицейското насилие, особено срещу чернокожи и други цветнокожи хора.

През юни Министерството на правосъдието приключи подобно разследване в Минеаполис, Минесота, където полицейското убийство на Джордж Флойд през 2020 г. предизвика протести по целия свят.

Разследването установи, че полицията в Минеаполис е дискриминирала чернокожите и местното население, наред с други. Той също така установи, че е използвана „неоправдана смъртоносна сила“.


По подобен начин Министерството на правосъдието установи нарушения на гражданските права в Луисвил, Кентъки, в отделно разследване, което приключи през март.

Тези констатации отразяват широко разпространените опасения за злоупотреба с власт и дискриминационни практики в полицейските управления на САЩ.

Доклад от 2021 г. в медицинското списание The Lancet установи, че половината от всички смъртни случаи, дължащи се на полицейско насилие между 1980 г. и 2018 г., не са отчетени във федерална база данни. От тях приблизително 9 540 смъртни случаи на чернокожи са останали неизвестни или неправилно етикетирани.

Проучването също така отбеляза, че чернокожите мъже са били 2,5 пъти по-склонни да бъдат убити от полицията, отколкото техните бели колеги.

В случая с Никълс, голяма част от вниманието се съсредоточи върху така наречения „Отряд за скорпиони“ на Мемфис, елитният полицейски екип, който извърши ареста му.

Звеното Scorpion е предназначено да се справи с тежките престъпления в града, въпреки че защитниците казват, че е допринесло за агресивна, „каубойска“ полицейска култура.


В Мемфис се наблюдава увеличение от 5,4 процента на насилствените престъпления от 2022 г. насам, част от възходяща тенденция от 2011 г. насам.

Кларк призна, че градът в Тенеси е изправен пред „един от най-високите нива на насилствена престъпност в страната“. „Когато престъпността е висока, има разбираема спешност да се реагира“, каза тя.

Но Кевин Риц, американският прокурор за Западния окръг на Тенеси, подчерта, че основната отговорност на правоприлагащите органи е да защитават. „Ето това. Обществената безопасност изисква обществено доверие в правоприлагащите органи“, каза той.

„Полицаите, които рискуват живота си всеки ден при изпълнение на задълженията си, се нуждаят от обществено доверие. Доверието на общността прави полицейската работа по-ефективна и по-малко опасна както за служителите, така и за хората, които защитават.“

Разследването на гражданските права ще прецени дали Мемфис и неговата полиция са нарушили конституцията на САЩ или федералния закон за гражданските права по „систематичен начин“.

За разлика от наказателното разследване, което може да завърши с повдигане на обвинения, разследването ще завърши с доклад, ако бъдат открити нарушения.

След това Министерството на правосъдието ще работи с градските и полицейските служители, за да постигне споразумение относно следващите стъпки. Ако страните не успеят да се споразумеят за средства за защита, Министерството на правосъдието има възможност да заведе гражданско дело срещу Мемфис.

Разследването в Мемфис е деветото подобно разследване на Министерството на правосъдието по време на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР