Министерството на правосъдието на Русия добави бившия световен шампион по

...
Министерството на правосъдието на Русия добави бившия световен шампион по
Коментари Харесай

Русия обяви Каспаров и Ходорковски за чуждестранни агенти


Министерството на правораздаването на Русия добави някогашния международен първенец по шахмат Гари Каспаров и петролния магнат Михаил Ходкорковски към листата с така наречен „ задгранични сътрудници “. От Москва показаха като причина за дейностите си връзките на двамата с Украйна.

Според съветските управляващи Каспаров и Ходорковски финансират дейностите си от украински източници. Посочени са и връзки на шахматиста с американска филантропична организация.

Двамата са от най-изявените критици на режима на Владимир Путин от години. Каспаров от живее в Съединени американски щати от повече от десетилетие и е прочут с книги и изявления, които са ориентирани против съветския президент и протичащото се в Русия.

Ходорковски беше задържан през 2003 година, когато се опита да се качи на аероплан в Сибир, а след това беше наказан за финансови закононарушения. Той прекара десетилетие в пандиза преди да бъде опрощение от Путин и да напусне Русия.

Ходорковски и неговите последователи настояват, че обвиняванията против него са били изфабрикувани от Кремъл, с цел да може той да получи наказване поради отправеното против Путин предизвикателство. През 2020 година на Ходорковски и компанията „ Юкос “ поради дейности на страната, целящи да унищожат компанията.
Юкос “ поради дейности на страната, целящи да унищожат компанията.

Кoмпанията на Ходорковски беше разграничена и погълната от държавната „ Роснефт “ през 2004 година

Изразът задграничен сътрудник е от 2012 година За подобен може да бъде разгласен всеки човек или организация, получаващ финансиране от чужбина, без да има значение размерът на парите, нито роднинството с изпращача.

Чуждестранните сътрудници се афишират от Министерството на правораздаването, след което подлежат на наложително вписване като юридически лица и попълнят месечни доклади за приходите и разноските си, които би трябвало да са налични за всички в интернет.

Хората, оповестени за задгранични сътрудници, са длъжни да стартират обществените си прояви в медиите и обществените мрежи с тъкмо несъмнено дълго известие за това, че принадлежат към такава група. Нарушението води до санкции, последвани от наказателно гонене.

Законът за „ задграничните сътрудници “ е най-меката част от съветското репресивно законодателство, ориентирано против свободата на изложение, сдружаване и събрания. По-тежки са ограниченията, ориентирани към хората, оповестени за „ нежелателни “ или за„ екстремисти “. След нашествието на Русия в Украйна определянето на войната като „ война “ стана наказуемо и със затвор, доста медии бяха закрити.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР