Министерството на отбраната се постара да завърши годината по-оптимистично, но

...
Министерството на отбраната се постара да завърши годината по-оптимистично, но
Коментари Харесай

Армията изпраща година от очаквания

Министерството на защитата се постара да приключи годината по-оптимистично, само че по-скоро сътвори мотив още веднъж да забележим, че в обществото ни битуват разнообразни възгледи за отбранителната политика. Какъвто и да беше изборът за новия изтребител, престрелките на политическо равнище щяха да се случат. Лошото е, че се сътвори усещане за надделяване на политиката над експертизата. Чухме някакво решение, което се оказа, че не е напълно решение. И оставаме в очакване на резултата от договарянията с държавното управление на Съединени американски щати за доставка на F-16 и думата на родния парламент за смяна на някои от наложителните условия в гласувания през лятото обновен капиталов разход. Другите два плана за превъоръжаване – бойните бронирани машини и модулните патрулни кораби, прескачат годината в очакване на отговорите на офертите от евентуалните реализатори.

Така армията приключва и тази година със остарялата техника. Все отново тук има светлинка. В последните дни държавното управление отпусна близо 250 млн. лева за потребностите на МО, в това число за ремонт и поддръжа на наличната авиация. Остава ни да се надяваме на сполучливи публични поръчки, тъй като и тук медалът има две страни. Не са малко съперниците на този метод, които през годината имаха задоволително благоприятни условия да укоряват държавното управление в мятане пари напразно.

Годината започва с 10-процентно нарастване на заплатите в армията. Това обаче не докара до лавина от претенденти за военнослужещи и некомплекът си стои от 5700 души. Командирите са удовлетворени, в случай че броят на напускащите е еднакъв на броя на влизащите. Макар че това е надалеч от мечтаното. Недостигът на персонален състав води до оптимално натоварване на хората. Некомплектът оказва отрицателно въздействие и във връзка с провеждането на груповата подготовка. Налага се командирите да вкарват нововъведения и да подхващат ексцентрични форми. За да попълнят всички длъжности по щат, сплотяват няколко дребни формирования, т.е. образуват сборни и по този метод реализират сглобяването на по-големите тактически единици. Което е излаз от съответната обстановка, само че не и решение. По всичко проличава, че по този начин ще бъде и през 2019 година Предстои ново 10-процентно нарастване на възнагражденията, само че военните заплати не престават да са неконкурентни на пазара на труда. Опитите по административен път, т.е смяна на разпоредбите, да се реши казусът и да се задържат най-много офицерите, по принцип са с дребен резултат. Българската войска продължава да няма съответна стратегия за повишение обществения статус на военнослужещите и самодейностите за рекламна акция на военната специалност не дават резултат. Те просто няма какво да популяризират. Войникът даже няма право на пенсия или на други преференции, откакто законът не му дава опция да служи след навършване на 46 години. Вече не броим коя година по ред страната държи базата за пресмятане на военните заплати на 380 лева

Завършваме годината в очакване на доброволната работа. Есенните месеци трябваше да бъдат време на публично разискване на законопроекта. Дори в един миг се появи новината, че 70 на 100 от българите поддържат връщането на наборната работа за попълване на оределите редици на армията. Намерилите място в програмата за ръководство на държавното управление доброволчески батальони към момента нямат нормативна, а както излиза наяве от бюджета за 2019 година, и финансова основа. Големият проблем с обезпечаването на запаса на Въоръжените сили също чака своето решение. Най-малкото е притеснително, че към 1,250 милиона българи се водят на боен доклад, а не можем да намерим 3000 резервисти. А наличният ресурс застарява застрашително.

Голямото очакване е с небосвод 2024 година Тогава по проект би трябвало да стигнем 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита. По всичко проличава, че с тази задача ще се оправим. Напоследък непрестанно заявяваме у нас и зад граница тази подготвеност. Въпросът е това да не стане поради самото нарастване на парите, т.е. да се покажем. И отново да няма задоволително средства за армията и за хората с пагони. Например, както се приказва, разноските за пенсиите на пенсионираните военнослужещи да минат в бюджета на Министерството на защитата. Тогава можем да докладваме за предварително постигата цел. Но, на цената на какво?

Хубаво е съответните органи и институции да помислят върху всичко това. И тъй като зимата навлезе в силата си. Тогава хората, изпаднали в злополучие, чакат армията да им помогне. Тя е длъжна да се отзове, което и прави. И освен през зимата. Има наводнения, има пожари. Само през тази година, да вземем за пример, бяха изпълнени 75 мероприятия по обезвреждане на невзривени бойни муниции и бяха унищожени 455 бойни припаса от друг тип и диаметър. Ако военните бяха споделили, че не могат?

А през 2019 година?

Очакванията са свързани с провеждането на Преглед на защитата, който е част от планувания Стратегически обзор на сигурността и защитата. Като резултат от него ще се създаде Програма за развиване на Въоръжените сили до 2032 година и План за развиване на Въоръжените сили до 2026 година, които ще набележат главните посоки при създаване на нужните ни отбранителни качества. Първо, несъмнено, ще би трябвало да наваксаме пропуснатото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР