Министерството на отбраната прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка

...
Министерството на отбраната прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка
Коментари Харесай

Тагарев се отказва да търси още 6 двигателя за МиГ-29

Министерството на защитата приключи процедурата за възлагане на социална поръчка за доставка на шест ремонтирани мотора за МиГ-29. Това демонстрира информация в регистъра за публични поръчки. Тя беше оповестена на 6 март, прогнозната ѝ стойност беше 26,4 млн. лева с Данък добавена стойност. Основанието за решението е, че не е подадена нито една оферта.

В края на юни стана ясно, че „ ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ “ ЕАД печели другата публичната поръчка за ремонт на шест мотора за българските изтребители МиГ-29. Украински цех ще ремонтира шест мотора за българските МиГ-29. За задачата страната ни ще заплати 15,490 млн. лева без мито и Данък добавена стойност.

Българската „ ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ ЕАД “ ще употребява като подизпълнител Луцкия ремонтен цех „ Мотор “.

Ресурсът на българските МиГ-29 се чака да изтече в края на годината. Затова и Министерството на защитата води договаряния за нови мотори или за ремонта им още от началото на 2022 година Причината е, че без тях армията ни няма да има с какво да пази небето до идването на американските изтребители F-16. България поръча цяла ескадрила, само че първите от тях ще дойдат при започване на 2025 година

Първоначално да ни даде нови мотори даде обещание Полша. Накрая обаче тя даде всичките си мотори и самолети МиГ-29 на Украйна. На България въпреки всичко изпрати два мотора, като в началото единият се оказа развален и служебният кабинет го върна. Наскоро Полша прати нов, като по този начин армията съумя да вдигне един от самолетите. МиГ-29 работят с два мотора.

Междувременно тогава служебният министър Димитър Стоянов пусна две публични поръчки – едната за закупуване на нови мотори за МиГ-29, а другата за ремонт на старите. Процедурата по последната бе извървяна от служебния кабинет, договорката обаче е подписана от постоянния два дни след встъпването му в служба – на 8 юни.

След ремонта моторите на МиГ-29 би трябвало да изкарат най-малко 7,5 година, като заводът ще даде гаранция за тях до първите 100 летателни часа.

Точно 7 година пък ще трябват, с цел да може България напълно да премине на американските F-16. Доставката на последния от поръчаните общо 16 скамолета се чака през 2028 година

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР