Министерството на отбраната прекрати процедурата за доставка на шест ремонтирани

...
Министерството на отбраната прекрати процедурата за доставка на шест ремонтирани
Коментари Харесай

Няма оферти да доставка на ремонтирани двигатели за МиГ-29. Поръчката е прекратена

Министерството на защитата приключи процедурата за доставка на шест ремонтирани мотора за изтребители МиГ-29. Причината е, че не е подадена нито една оферта. Решението за преустановяване е оповестено на 10 юли. Обществената поръчка беше оповестена на 6 март, а прогнозната ѝ стойност беше 26,4 млн. лева с Данък добавена стойност.

България разчита единствено на създадените в Съюз на съветските социалистически републики МиГ-29 за защита на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия против Украйна.

През февруари служебният министър на защитата Димитър Стоянов сподели, че вероятността за защита на въздушното си пространство е огромна.

В края на юни стана ясно, че държавната компания " ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ " ЕАД печели другата публичната поръчка за ремонт на шест мотора за българските изтребители МиГ-29. Всъщност 90% от ремонта ще бъде осъществен в Луцкия ремонтен цех " Мотор " в Украйна . Това излиза наяве от решението за избор на реализатор на социална поръчка на Министерството на защитата (МО),.

Тъй като един изтребител МиГ-29 има два мотора, това значи, че ще бъдат ремонтирани моторите на три изтребителя. Ремонтът ще отнеме до 8 месеца и половина. Гаранцията ще е 100 летателни часа или 12 месеца. Остатъчният междуремонтен период на работа на моторите ще е не по-малко от 7 години и половина.

В поръчката за доставка на ремонтирани мотори " Терем " е била единственият участник в процедурата за прелиминарен асортимент. Сега обаче излиза наяве, че евентуално не е подадена същинска оферта.

До началото на войната поддръжката на МиГ-29 се правеше извънредно от съветската държавната корпорация РСК МиГ. Министерството на защитата твърдеше, че няма по какъв начин да се ремонтират другаде, тъй като съветската корпорация държи лицензите.

България получи по един самолетен мотор за МиГ-29 от Полша в края на март и средата на май, с което още един изтребител МиГ-29 стана подготвен за летателна употреба.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 година и няма да купува така наречен заместващи самолети, за които лобираше служебният кабинет на Гълъб Донев .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР