Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на шест

...
Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на шест
Коментари Харесай

Министерство на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолетите МиГ-29

Министерството на защитата разгласи социална поръчка за ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29, сочи информация в регистъра за публични поръчки. Поръчката е оповестена през днешния ден, а крайният период за подаване на документи за присъединяване е 3 май. Прогнозната стойност на публичната поръчка е 19,2 млн. лв. с Данък добавена стойност.

Предметът на публичната поръчка включва осъществяване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест мотора за самолети МиГ-29 за възобновяване на техния междуремонтен запас и междуремонтен период на работа. Срокът за осъществяване на ремонтните действия на всеки един мотор не би трябвало да бъде по-голям от девет месеца.

В средата на март Министерството на защитата разгласи социална поръчка за доставка на шест ремонтирани мотора за МиГ-29. Преди дни България получи първия самолетен мотор за българските изтребители МиГ-29 от Полша. Предстои подписване на контракт за втори мотор. Още през януари служебният министър на защитата Димитър Стоянов заяви, че два мотора за МиГ-29 ще дойдат от Полша.

През февруари Стоянов уточни, че сигурно до края на годината защитата на българското въздушно пространство ще бъде реализирана с изтребителите МиГ-29, само че вероятността България да спре да носи бойно дежурство е огромна. В края на март президентът Румен Радев сподели, че има единствено две предложения за заместваща платформа на изтребителите МиГ-29, само че цената няма да се хареса на народните представители.

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още много време според от това дали ги поддържаме, разяснява през февруари командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден военачалник Николай Русев. " Ако имаме опция да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не можем да доставим нужните аварийни елементи, което в последно време е реалност – ще спрат скоро. Много е значимо дали ще съумеем да доставим аварийни елементи. Самолетите имат запас, само че събитията през последната година демонстрираха, че поддръжката ще става все по-трудна ", изясни той.

По думите му МиГ-29 могат да продължат да бъдат употребявани до 2029 - 2030 година, в случай че има аварийни елементи за тях.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР