Министерството на отбраната на САЩ обяви 43-ия пакет от военна

...
Министерството на отбраната на САЩ обяви 43-ия пакет от военна
Коментари Харесай

Започнаха да действат иначе. Какво оръжие ще получат ВСУ от Пентагона?

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи 43-ия пакет от военна помощ за Украйна на стойност към 400 милиона $. ВСУ в контранастъплението явно претърпяха огромни загуби в техника и муниции. И, съдейки по това, което ще им бъде изпратено, са решили да трансформират тактиката.

Глад за патрони

Значителна част от отпуснатите средства ще бъдат изразходвани за муниции с друго предопределение и диаметър. По-специално, режимът в Киев ще получи неназован брой зенитни управляеми ракети за комплексите НАСАМС и “Пейтриът ”.

Цената на всяка ракета е надлежно един милион и четири-пет милиона $. Скромните резултати на украинската Противовъздушна отбрана при отблъскването на последните ракетни офанзиви против Одеса и Николаев демонстрират дефицит на такива ракети и бързо привършване на запасите.

Във всеки пакет са включени артилерийски снаряди с диаметър 105 и 155 милиметра. Вероятно забележителна част ще бъде с касетното съоръжение. Обикновеното - осколочно-фугасно - не е задоволителна за самото НАТО.

И ето една любопитна точка: 28 милиона снаряда. Доставят се за пети път. От лятото насам - над 130 милиона. Това е в пъти повече от преди.

Очевидно ВСУ изпитват дефицит на снаряди с натовски калибри. Няма опция за тях, тъй като такива не се създават в Украйна.

От няколко месеца Пентагонът дава от арсеналите на армията противотанкови системи “Джавелин ”, ПЗРК “Стингър ” и съставни елементи за тях. Тоест най-вероятно старите ресурси са изчерпани. Това, което е много мъчително за военните - военно-промишленият комплекс не е в положение да запълни празнината за малко време.

За прекачване на запаси

Следващата позиция е 32 бронетранспортьора “Страйкър ”. ВСУ към този момент са изпратили към 120 машини от този вид. “Страйкър ” е едно от огромните незнайни в спора. Украинското командване рядко употребява тези бронетранспортьори в борба, а загубите им по време на настъплението бяха малко.

Изглежда, че Генералният щаб на ВСУ прави специфичен залог на тази техника. Тя го резервира за решение на някои специфични проблеми.

В американската войска “Страйкър ” предопределени за механизирани бригади, междинни сред бронираните формирования, въоръжени с танкове “Ейбрамс ” и БМП “Брадли ” и пехотата на бронирани машини “Хъмви ”. Тези бронетранспортьори са доста бързи (до 97 километра в час по магистралата), с пространно военно поделение - девет бойци в цялостно снаряжение. Бронята устоя на близко експлоадиране на 152 мм снаряд и защищава от огън с дребни оръжия.

Недостатъци са огромните размери, уязвимостта на колесното шаси, ниската проходимост при тиня. Както и слабото въоръжение: 12,7 мм картечница или 40 мм автоматизиран гранатомет. За съпоставяне, близкият съветски аналог БТР-82А е оборудван с 30-мм автоматизирано оръдие 2А72 в отдалечено управляем модул.

Според анализаторите ВСУ чакат да употребяват насъбраните ресурси във втория ешелон на настъплението в запорожското направление, в случай че щурмовите елементи преодолеят предната линия на съветската защита. Високата скорост и шир ще разрешат на пехотата бързо да влезе в празнината и да се закрепи на нови позиции. Но до момента фронтът съвсем не е мръднал.

Не най-новите танкове

Трябва да се означи, че инженерните машини, от които Киев незабавно се нуждае през днешния ден за превъзмогване на минни полета, не са в листата. Както и тежката бронирана техника. По-рано Пентагонът изпрати 30 бойни машини на пехотата “Брадли ” на ВСУ, с цел да заменят унищожените в първите дни на настъплението. Но за танковете дълго време не се приказва нищо.

В края на юли някои американски медии оповестиха, базирайки се на вътрешни източници, че " Ейбрамс " ще дойде в Украйна през септември. Става дума за дребна партида от три до пет машини, които също така първо би трябвало да бъдат ремонтирани в Германия. Тъй като украинците ги овладеят, доставките ще се усилят. Общо, припомняме, Вашингтон даде обещание 32 танка. И то не от най-модерните.

Противно на упованията, Пентагонът ще даде модификацията M1A1, а не M1A2. Този вид беше настоящ по време на Студената война и интервенция " Пустинна стихия ". Под въпрос е в какво положение е това съоръжение.

Освен това бронята на ранните “Ейбрамс ” е устойчива на противотанкови оръжия от втората половина на 80-те години. Руската отбранителна промишленост от този момент сътвори необятна гама оръжия, които унищожават по-модерно съоръжение.

Освен това ВСУ ще получат съществено опростени мостри. Без уранови бронирани пакети в челото, съвременни термовизионни и нощни мерници, както и осведомително съоръжение. Всъщност това е оръжие от средата на 80-те години, чийто директен съперник беше руският Т-72Б. Днес Русия разполага с доста по-модерни Т-72Б3М, Т-80УБМ и Т-90М, които превъзхождат М1А1 във връзка с главните бойни характерности.

Но при вярна бойна приложимост едно остаряло транспортно средство може да бъде доста дейно. Например античните Т-62 се оказаха много положителни мобилни и бронирани гаубици, нанасящи удари от затворени позиции. Освен това има много от тях, с цел да повлияят на обстановката, което не може да се каже за 30-тина машини от времето на Роналд Рейгън.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР