Министерството на околната среда и водите напомня на собственици на

...
Министерството на околната среда и водите напомня на собственици на
Коментари Харесай

МОСВ напомня, че срокът за регистрация на кладенци изтича на 28 ноември

Министерството на околната среда и водите припомня на притежатели на водовземни уреди за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, че в период до 28 ноември 2022 година би трябвало да подадат заявление в съответната басейнова дирекция за регистриране на оборудванията, ситуирани в личния им парцел, които не са вписани в регистъра съгласно условията на Закона за водите.

Всеки притежател подава заявката за регистрация в една от четирите Басейнови дирекции (БД), в чиято територия на ръководство попада парцелът – БД „ Западнобеломорски регион “ , БД „ Черноморски регион “ , БД „ Дунавски регион ” и БД „ Източнобеломорски регион “.

За регистрация на построени кладенци за лични потребности на жителите, е належащо да се подаде заявление, което съдържа:

1. трите имена на притежателя на имота;

2. данни за поземления парцел: идентификатор, адрес, трайно предопределение, метод на трайно ползване;

3. дълбочина на кладенеца;

4. диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;

5. метод на черпене на водата – с кофа или с помпа;

6. цел, за която се употребява водата.

Заявлението за регистрация на бунар за лични потребности може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на кладенеца, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите в този интервал заявки.

Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, НЕ съдебна експертиза ЗАПЛАЩА.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците.

Водовземните уреди, които не са регистрирани в период до 28 ноември 2022 година, не могат да бъдат употребени и подлежат на разпродажба за сметка на техния притежател, който носи и наказателна отговорност.

На интернет страниците на четирите басейнови дирекции може да бъде открита бланката на заявката за регистрация, утвърдена от министъра на околната среда и водите. Информация за басейновите дирекции за ръководство на водите вижте на

Повече информация, включително и за оборудванията, употребявани от компании за икономически и нестопански цели, ще намерите на
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР