Министерството на образованието се поздрави с честно проведената матура по

...
Министерството на образованието се поздрави с честно проведената матура по
Коментари Харесай

Общество на спектакъла или в какво се превърна каляската на матурите

Министерството на образованието се поздрави с " почтено извършената " матура по български език и литература. И това - откакто провежда изпит като за закоравели рецидивисти, които бяха пратени в ранните зори на десетки километри от домовете си - " гаранция ", че няма да преписват, следиха ги камери, а строги квестори ги гледаха като отговорни до доказване на противното. Да се готвят идващите зрелостници - за тях ще има нова организация, нови модули, несъмнено нови камери и сътрудници на ДАНС, дишащи във врата им. Така ще бъдат хванати още повече преписвачи, в сравнение с тазгодишните едвам 33-ма.

Докато министър Кунева се поздравява с нелепия изпит, и ние, данъкоплатците, имаме с какво да се " поздравим ":

 - Един преписвач ни е коствал най-малко 27 515 лева, счете Фани Давидова, като включи в разноските единствено охранителните камери и купените писалки. Колко е платено на " служителите на реда " на този изпит, е настрана перо, чиято стойност е незнайна. Значи, да чакаме следващата година мизата за преписвачите да набъбне, тъй като министерството няма да седи и да ги чака със скръстени ръце - ще влага, с цел да им противодейства. Когато си наясно, че цялата просветителна система се раздира от безсмислие и корупция, прибягваш до драконовски ограничения, създаваш неуравновесеност. И имаш прелестно оправдание да харчиш още и още пари - за сигурност, не за знанията на учениците. А проведената незаконна група в МОН ще продължи да си забогатява.

- Министерството на образованието е почтено, че масата от зрелостниците не знаят нищо по литература и са полуграмотни, поради което се мъчат да излъжат системата на излизане от нея. Виновни са, естествено, учениците.

- Докато жителите си дерат ризите по форумите, че Паисий щял да се учи единствено в един клас, а не в пет и че отпада песента за Балканджи Йово, развявана от комунистите като знаме по време на възродителния развой, в учебно заведение ще е цялостен мрак

 Проблемът не е в патриотичните творби, а че учениците биват принуждавани да зубрят непотребни сложнотии, те, несъмнено, не го вършат и тъкмо там е заровено кучето на прословутата неначетеност. Никой не желае от тях да четат разбираеми за възрастта им книги и да разсъждават свободно върху тях - мислещи в тая страна не ни трябват. Учебният материал ги отвращава още в пети клас, а на края на ХII клас берем плодовете на недомислиците в учебниците. Затова, който не може да преписва, да потегля на уроци още от VIII клас.

- Няма никакъв късмет матурата да се трансформира в цедилка, която да отсее интелигентните, челите, знаещите, интересуващите се, като им даде опция да покажат дарба за лично мислене. Напротив, изпитът очевидно от ден на ден ще се формализира, до момента в който не се реализира 100% неначетеност на изхода. Достатъчно е целият тест да се изпълни с теоретични въпроси по синтаксис, който, за сведение на Кунева, се учи чак в IV курс в университета в специалността " Българска лингвистика ". Матурата ще продължи да гони неразбираеми цели и да реализира съмнителни резултати.

 Защо желаеме бъдещият доктор да има познания на лингвист, а да не знае къде се поставя запетая? Само МОН може да отговори на този тежък метафизичен въпрос.

- Издържаната матура не е никаква гаранция за просветеност на набор '97. Както не беше за предходните, нито ще е за бъдещите. Взетата матура значи пробождане през изхода с помощта на преписване, частни уроци, върху които в всеобщия случай не са платени налози, или с чист шанс. Назубрените отговори и тематики на утрото след бала ще бъдат изхвърлени от кратковременната памет на зрелостниците и каляската ще стане отново тиква.

- Учениците може и нищо да не са схванали от българската литература (което не е огромната беда), само че пък получават отличен урок по надхитряне със системата. В това отношение учебното заведение реализира доста - всеки на изхода му знае, че нищо не става без връзки, всичко в тоя живот може да се уреди, това, което не се купува с пари, се купува с доста пари, и прочие развращаващи мъдрости. И заслугата за това е и на МОН, и на родителите.

- Корумпарската машина на министерството ще продължи да бъде тясно обвързвана с тази на частните школи, които от години се популяризират точно с обстоятелството, че знаят какво ще се падне на изпита и по тази причина подсигуряват сполучливото му взимане с висока оценка. Здрав разсъдък в министерството на образованието не трябва да се чака, тъй като няма механизъм, по който здравомислещи хора да го ръководят.

- И последно: Битката на Кунева с корупцията в МОН и основно измежду учениците е явен знак какво би трябвало да чакаме и от прехваления й антикорупционен закон. Гледайте матурите и си правете сметка по какъв начин ще се противодейства на подкупите по високите етажи...

Автор: Светлана Георгиева

Инфо: www.sega.bg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР