Министерството на образованието и науката ще предложи в близко бъдеще

...
Министерството на образованието и науката ще предложи в близко бъдеще
Коментари Харесай

Промените в учебните програми ще бъдат подложени на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката ще предложи в близко бъдеще за публично разискване промени в образователните стратегии. Това заяви служебният министър Сашо Пенов на кръгла маса на тематика " Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество ", минала под патронажа на президента Румен Радев.

Пет дни преди предварителните парламентарни избори президентът подлага на критика политическите сили, че не повдигат тематиката за издигането на образованието в стратегически народен приоритет.

По думите му би трябвало да бъде подложен на спор въпросът дали да се учи по един или няколко учебници. " Дали едно типизирано наличие или всевъзможни безразборни наличия ", сподели президентът, представен от Българска телеграфна агенция. Намерението за въвеждането на един учебник по предмет е в предизборната платформа на Българска социалистическа партия.

Според служебния министър, представен от организацията, като цяло съществени възражения против образователните стратегии няма. Дори по някои предмети, сред които история и цивилизации, не се оферират промени. По думите му най-честите претенции по всички предмети са за увеличение на броя на часовете или на образователния материал без да се държи сметка, че това значи понижение на часовете или редуциране на материала по други дисциплини.

Изследванията демонстрират, че в България делът на часовете с проучване на роден език и литература и на публични науки сумарно е по висок от други страни в евросъюза, сподели министърът., представен от БНР. И добави: " За историята главното предизвикателство, според мен, да се приключи потреблението на образователното наличие за политически, а не за просветителните цели ".

Във форума участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, проф.- Иван Илчев, проф. Искра Баева, акад. Атанас Семов, учители, представители на синдикалните и работодателските организации в образованието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР