Министерството на образованието и науката подготвя Насоки за обучение в

...
Министерството на образованието и науката подготвя Насоки за обучение в
Коментари Харесай

Готов е първи вариант на новите насоки за училищата

Министерството на образованието и науката приготвя Насоки за образование в условия на пандемия. В документа се създават разнообразни разновидности за реакция - местна или национална, според от здравната обстановка, прецизираха оттова.

Първи план на тези насоки към този момент е подготвен и през тази седмица ще се изпрати в Министерството на здравеопазването за координиране.

За 24 август е планувано съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение, на което насоките ще бъдат разисквани със обществените сътрудници.

На 30 и 31 август тези насоки и всички други инструкции за началото на образователната 2021/2022 година ще бъдат показани пред началниците на Регионалните ръководства на образованието. Чрез тях те ще стигнат до шефовете на всички просветителни институции. Междувременно, когато документът е изцяло подготвен, ще бъде показан на медиите и всички, които се интересуват.

Тъй като до 15 септември има повече от месец, към момента е рано да се вършат прогнози за присъствено или неприсъствено начало на образователната година. МОН прави всичко допустимо образователната година да стартира присъствено, само че окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната обстановка и противоепидемичните ограничения, разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Междувременно МОН поставя старания да обезпечи нужните устройства и достъп до интернет, които са нужни за безпроблемно осъществяване на занятията, в случай че се наложи прекосяване към отдалечено образование.

Продължава осведомителната акция на МОН за имунизиране на учителите и непедагогическия личен състав. Актуални данни за нейния резултат ще има в края на август т.г., когато МОН ще направи ново изследване за равнищата на ваксиниране. Според данните от началото на юли т.г. в страната са имунизирани към 40% от шефовете на просветителни институции и към 30% от учителите.

Първоначалните насоки за работата на системата на образованието в условия на пандемия бяха създадени предишното лято и станаха ясни осново към края на август. Документът от 26 страници тогава разписа условията за стерилизация и противоепидемичните ограничения, условието за изолатор във всяко учебно заведение и по какъв начин се работи при подозрения за случай на коронавирус. Бе конкретизирано също при какви условия се минава към образование от разстояние в електронна среда, в това число по какъв начин това може да стане по избор на фамилията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР