Министерството на образованието и науката (МОН) публикува за обществено обсъждане

...
Министерството на образованието и науката (МОН) публикува за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Образователното министерство публикува за обсъждане учебните програми за 4-и и 10-и клас

Министерството на образованието и науката (МОН) разгласява за публично разискване плановете на образователните стратегии по всички общообразователни предмети за четвърти и десети клас. След одобряването им ще бъдат написани нови учебници, по които ще стартира да се преподава през образователната 2019-2020 година, оповестиха от ведомството.

Най-големи полемики досега са провокирали предмети като български език и литература, история и цивилизация, както и философия. През август МОН провежда спомагателни срещи с учители от всички 28 района на страната, с цел да обсъдят последните елементи по тези предмети преди планът да бъде пуснат за разискване.

Десетокласниците ще учат " Микеланджело " или " Cis moll " на Пенчо Славейков

На последната среща учители по български език и литература поддържаха показаното наличие за 10-и клас по двата съставния елемент на образователния предмет – работа върху книжовноезикови правила и върху произведения единствено от български създатели. Спор е провокирал Пенчо Славейков и по-точно коя негова творба да се учи – дали " Микеланджело ", или " Cis moll ". В плана двете произведения ще бъдат посочени различно, като крайният избор ще се направи след обобщаване на постъпилите мнения при публичното разискване.

Учители по история и цивилизация пък останаха удовлетворени от планове добър баланс сред образователно наличие и броя часове. Най-широка полемика породиха новите понятия, които би трябвало да се учат, като учителите ги дефинираха като незадоволителни. Становището на учителите по философия е, че образователните стратегии по предмета са в вярната посока.

Творба на Вазов, Багряна или Леда Милева ще се учи наизуст от четвъртокласниците

Начални учители поддържаха плановете на нови стратегии за 4-и клас, като акцентираха тяхната последователност. Спор провокира изборът на творба, която учениците да учат наложително наизуст. От министерството оферират три стихотворения - " Обичам те, родино " на Елисавета Багряна, " Моята учителка " на Леда Милева и " Майка ми " на Иван Вазов.

Обучение по майчин език

За публично разискване са оповестени и планове на 28 обновени образователни стратегии за образованието по майчин език и приспособени образователни стратегии за лица над 16 години, които имат приключен начален стадий или са минали сполучливо през курсове за ограмотяване. Проектите на стратегии по майчин език са надлежно по турски, иврит, арменски и ромски език за възпитаници от първи до седми клас.

При подготовката на плановете са взети поради предложенията на учители, академични преподаватели, представители на етническите общности и на техни неправителствени организации. Изучаването на майчин език ще става по избор на родителите на учениците и може да се реализира в избираемите образователни часове и/или във факултативните образователни часове.

До момента са одобрени образователните стратегии за всички останали класове от първи до десети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР