Министерството на образованието и науката (МОН) предлага единни критерии за

...
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага единни критерии за
Коментари Харесай

Три години уседналост на родителите ще бъде основен критерий за прием в първи клас

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага единни критерии за банкет в първи клас в цялата страна. Основният от тях е близостта на учебното заведение до непрекъснатия или сегашния адрес на родителите. Най-голям късмет за банкет в първи клас ще имат децата, чиито майки, татковци или настойници имат адресна регистрация в региона от минимум три години.

Новите критерии са написани в план за смяна на наредбата за организация на дейностите в учебното обучение, който е написан от просветния министър Красимир Вълчев с претекст за гарантиране еднакъв достъп до качествено обучение и приобщаване на всеки възпитаник. Текстовете са качени за публично разискване в портала за публични съвещания на Министерския съвет. Предложението идва откакто Столичната община се опита да вкара сходни критерии, само че част от наредбата падна в съда.

След като бъдат признати децата, чиито родители имат три години уседналост в региона на учебното заведение, в първи клас ще бъдат записани и тези, чиито майки, татковци или настойници има адресна регистрация от повече от година. След тях ще бъдат класирани децата, чиито родители имат непрекъснат или сегашен адрес до учебното заведение от по-малко от година. Най-накрая ще бъдат одобрявани децата, които живеят в други региони.

За задачата общините ще би трябвало да дефинират границите на прилежащите към учебните заведения региони.

Ако местата не стигат за всички деца, чиито родители или настойници имат идентична уседналост, ще бъдат употребявани спомагателни критерии като дали детето има трайно увреждания над 50%, дали има двама умряли родители (при децата с настойници), дали има други деца от фамилията, които посещават учебното заведение, и дали децата са посещавали подготвителна група в определеното учебно заведение. Общините ще могат да вкарат спомагателни критерии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР