Министерството на образованието и науката (МОН) и поискало от Министерството

...
Министерството на образованието и науката (МОН) и поискало от Министерството
Коментари Харесай

МОН иска 13.5% увеличение на учителските заплати

Министерството на образованието и науката (МОН) и поискало от Министерството на финансите нарастване на учителските заплати с 13.5% през 2022 година, стана ясно от изявление на просветителния министър Николай Денков във вторник. От думите му обаче не се разбра по какъв начин обещанието може да се реализира, в случай че през първите два месеца на 2021 година страната ще би трябвало да работи с бюджета за 2021 година

" Изпратили сме нашите упования за бюджета за обучение за 2022 година към Министерството на финансите и сме поискали нарастване на учителските заплати, с цел да бъдат те в границите на това, което е записано в съдружното съглашение - към 125% от междинната работна заплата ", сподели акад. Николай Денков.

По думите му на този стадий поръчката му е посрещната с утвърждение от МФ.

" Заявили сме спомагателни средства за превоз - за учебни рейсове, за извънкласни действия, за подготовка на учителите, както и за подготовка за оправянето в спешни обстановки. Разговорът за бюджета за обучение за 2022 година следва ", посочи министър Николай Денков.

В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от 8-и до 12-и клас, просветителният министър съобщи, че това е въпрос към министъра на финансите.

Заявили сме нарастване на издръжката във висшите учебни заведения, тъй като има дефицит на средства за заплати както в Българска академия на науките, по този начин и за непедагогическия личен състав във висшите учебни заведения. Поискали сме също нарастване на стипендиите за студентите и докторантите, само че това са поръчките ни досега към МФ, сподели просветителният министър.

На въпрос дали към този момент има консенсус за понижаване на лятната почивка и за увеличение на пролетната или на есенната почивка, просветителният министър отговори, че този диалог следва. " Ако започва тази самодейност за смяната на периода, той ще стартира от септември идната образователна година. Има време и всички би трябвало да бъдат уверени, че вършим най-хубавото за учениците ", сподели Денков.

Попитан ще има ли смяна в образователните проекти, министър Денков сподели, че първо би трябвало да бъде конкретизирано от кое място ще стартира тази смяна - дали би трябвало да се трансформират образователните проекти и образователното наличие през цялото време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР