Министерството на иновациите и растежа, с помощта на всички колеги

...
Министерството на иновациите и растежа, с помощта на всички колеги
Коментари Харесай

Министър Пулев в Пловдив: С Водородната пътна карта МИР ще даде възможност за инвестиции в зелен водород

Министерството на нововъведенията и растежа, благодарение на всички сътрудници от служебния кабинет, съумя да създаде Водородната пътна карта. Получихме утвърждението от Европейската комисия. Тази политика ще отключи напълно нова ниша, ще отвори благоприятни условия за вложения в нова промишленост – водородните технологии. С помощта на Водородната пътната карта ще може да включим всевъзможен тип благоприятни условия за вложения в зелен водород. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на конгрес в Тракия икономическа зона. По време на събитието президентът Румен Радев и министрите на нововъведенията и на стопанската система се срещнаха с представители на бизнеса и вложители в Тракия индустриална зона-Пловдив.

Пулев акцентира, че се надява още на следващия ден, на съвещанието на Министерски съвет, да бъде подкрепена основната политика, обвързвана със зеления водород в страната.

„ През идващите няколко месеца ще се отключат благоприятни условия за компаниите в България да аплайват за финансиране по разнообразни стратегии за зелени планове. В момента може да аплайват за фотоволтаични съоръжения, създаваме нова процедура „ Кръгова стопанска система “, която е обвързвана със зеления преход и оползотворяването на боклуци от производствата, отваряме процедури за внедряване и създаване на нововъведения в предприятията. Всичко това е по линия на Министерството на нововъведенията и растежа “, добави още той.

„ Освен че работим на цялостни обороти да привличаме стратегически вложители в страната, работим интензивно и приоритизираме развиването на индустриалните зони, на обособяването на клъстери, които да работят като привлекателна точка, освен за една група от вложители, а за такива от разнообразни производства “, сподели още министър Пулев. По думите му през април следва МИР да отвори процедура по Плана за възобновяване за развиването на индистриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лева „ С тях ще подкрепим всякаква форма на инфраструктура - довеждаща, вътрешна за зоната, „ зелена “ инфраструктура като да вземем за пример зарядни станции за електрически автомобили, както и научно-изследователска инфраструктура “, посочи още Пулев.

По думите му МИР е изплатило близо 20 млн. лева насърчителни ограничения на общините по отношение на направени в тях огромни вложения. „ На 2 август, когато влязох в кабинета, имаше изплатени 0 лв. насърчителни ограничения към бизнеса, 0 лв. към основните работодатели в страната. Успяхме в границите на 4-5 месеца да изплатим близо 20 млн. лева “, съобщи Пулев. „ Връчихме 28 документа на основни вложители, като 4 от тях бяха за вложения в региона на Пловдив “, добави още той.

Министър Пулев акцентира развиването на промишлеността, обвързвана с производството на електрически колела в региона. „ Не се приказва задоволително за този триумф, само че тази промишленост ще постави България на картата в Европа като един от най-големите експортьори на електрически колела “, заключи той.

Във форума в Пловдив участваха също представители на локалната власт, вложители от Тракия икономическа зона, РУО-Пловдив и други, с които бяха разисквани оферти, свързани с дуалното и професионалното обучение и дефицита на фрагменти в предприятията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР