Министерството на икономиката (МИ) предлага продукти от 17 основни вида

...
Министерството на икономиката (МИ) предлага продукти от 17 основни вида
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага таван на надценките на 17 вида храни

Министерството на стопанската система (МИ) предлага артикули от 17 съществени типа храни да имат оптималната надценка от 10 %.

Това планува план на Закон за надценките на питателните артикули, оповестен в петък за авансово публично разискване на интернет страницата на Министерството.

В законопроекта се планува да бъде одобрен лист с храни, към които от търговците ще се ползва ограничаване за оптималната надценка. Изготвеният все още образцов лист включва ориз, брашно вид 500, самун " Бял ", самун " Добруджа ", свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3,8 на 100, кисело мляко краве 2-3,8 на 100, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял фасул и храни за кърмачета.

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лева , които оферират храни за продажба на дребно. Те ще са задължени да изберат най-малко по един артикул от всеки тип храни в листата и да дефинират последна цена на определените артикули с оптималната надценка от 10% от цената на доставчика.

Търговците ще имат обвързване да поддържат задоволителни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специфичен знак, одобрен от Министерството на стопанската система. Забранява се включването на имитиращи артикули измежду избраните от комерсиалните обекти.

Законопроектът планува глоба от 2% от миналогодишния осъществен оборот в страната на компания, която не е определила артикули с оптималната надценка. Ако търговецът не даде данни за избраните от него артикули, се постанова санкция в размер от 5000 лева и имуществена глоба от 10 000 лева За търговците, за които не поддържат задоволителни количества от определените артикули, се планува санкция от 5000 до 50 000 лева и имуществена глоба от 10 000 лева до 100 000 лева

Контролни функционалности по Закона за надценките на хранителни артикули ще имат Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисията за отбрана на потребителите, подпомагани от Националната организация за приходите и Българската организация по сигурност на храните.

Според някои търговци таванът на цените на дребните производители.

Служебният кабинет дефинира битката с инфлацията и високите цени на храните като едни от главните си цели. Властите сътвориха уебсайт, на който може да се види всяка седмица по какъв начин се образуват цените на 20 продукта и по какъв начин се съпоставят с тези в 7 други страни от Европейския съюз.

Мерките против високите цени идват на фона на митинги на българските зърнопроизводители против вноса на на ниска цена украинско зърно, които бяха подкрепени от служебната власт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР