Министерството на финансите (МФ) спешно ще предложи разблокирането на парите

...
Министерството на финансите (МФ) спешно ще предложи разблокирането на парите
Коментари Харесай

Хиляди пенсионери са в шок! От МФ с отчаян ход за изплащането на пенсиите, положението е критично

Министерството на финансите (МФ) незабавно ще предложи разблокирането на парите в Сребърния фонд и европейските средства, които са част от фискалния запас, с цел да могат да се платят пенсиите.
Това ще стане с удължителния закон на удължителния закон за бюджета за 2022 година, който по думите на служебния министър председател Гълъб Донев ще бъде препоръчан на Народното събрание още тази седмица. Заради незабавната потребност от пари за страната законът най-вероятно ще бъде гласуван в Министерски съвет този четвъртък.
Предложение
„ Предлага се да отпадне §15 от така наречен удължителен закон, който условно блокира потреблението на европейските средства и средствата на Сребърния фонд за финансиране на краткотрайни касови разриви “, показаха пред „ Телеграф “ от Министерството на финансите.
От ведомството бяха безапелационни, че ще бъде обезпечена индексацията на пенсиите с 12% от 1 юли, по този начин както планува настоящото законодателство.
Новото удължение на бюджета за 2022 година ще бъде със период до приемане на бюджета за актуалната година. То се постанова, откакто импортираният в Народното събрание от служебното държавно управление план за 2023 година влезе в задънена улица, защото се чака съставяне на държавно управление, което да създаде собствен вид. Действието на първия удължителен закон, с който страната работеше до момента, пък изтича на 10 юни, което сложи под въпрос изплащането на пенсиите.
Удължителният закон няма да планува установяване на предел за нов дълг, защото с цел да стане това, би трябвало да е одобрен размерът на недостига на бюджета за 2023 година Затова, с цел да покрива разноските, страната би трябвало да разчита единствено на настоящите доходи и фискалния запас.
От МФ обясниха, че това е нормална процедура. Представете си фискалния запас като една сметка, откъдето вадиш пари, когато ти потрябват, които след това връщаш, разясниха финансови специалисти. Проблемът е, че разноските се вършат през първата половина на месеца, а приходите идват през втората.
Гласуване
В края на предходната година обаче част от фискалния запас е замразен. Това става по време на второто четене на удължителния закон за бюджет 2022 година, безусловно в последния работен ден преди коледните празници на предходното Народно заседание.
Предложението е на депутата от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев и е направено непосредствено в пленарна зала, без да минава през комисия. При гласуването то събира поддръжката на 148 народни представители, срещу са 65, а въздържали се няма. Вероятно везните са наклонени в интерес на предлагането, откакто самата Росица Велкова, служебният министър на финансите, споделя, че след редакцията на текста проблем с изплащането на пенсиите няма да има, предава Блиц.
Тя изяснява, че при първичния вид на предлагането целият фискален запас щял да бъде блокиран и това се отхвърля от МФ. При новия вид обаче се блокират единствено европейските средства и Сребърният фонд, който по хипотеза си е блокиран, изяснява пред депутатите Велкова.
Причини
Според финансови специалисти блокирането на част от фискалния запас е гласувано с концепцията да се лимитират пълномощията на служебния кабинет. При разискванията своя трактовка дава съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев: „ Това предложение се прави, тъй като, блокирайки тези средства, които са към 6 милиарда, това ще блокира опцията на служебния кабинет да прави разходи по стратегии, дълготрайни, които Народното събрание е одобрил. Или казано още по-просто – ГЕРБ се опасяват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, тъй че като те създадат държавно управление, вероятно, тези пари да ги няма “.
Други финансови специалисти пък разясниха, че претекстът да се предложи заледяване на част от фискалния запас е била, че към оня миг не е имало проблем с изплащането на пенсиите, а в този момент обстановката е друга. По думите им към този момент няма смисъл милиардите в запаса да стоят замразени, в случай че тегленето на нов дълг без нов бюджет е невероятно, а даже и да се случи, то ще натовари разходната част с лихви, а оттова ще се усили и дефицитът.
Блокирани са 8,3 милиарда лева
Свободните средства във фискалния запас към края на април са единствено 200 млн. лева, би алармата финансовия министър Велкова пред депутатите в Народното събрание преди към две седмици. От налични към 10 милиарда лева, блокирани са 8,3 милиарда лева – 3,7 милиарда лева на Сребърния фонд и 4,6 милиарда лева по стратегии и планове на Европейски Съюз. Налични останали едвам 1,8 милиарда лева, които обаче след погашение на пенсиите се стопили до единствено 200 млн. лева
Концесии и остатък пълнят Сребърния фонд
Държавният фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (Сребърния фонд) е основан с преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета за 2006 година В края на 2008-а Народното събрание приема специфичен закон и неговото осъществяване е предоставено на министъра на финансите.
Фондът има за цел реализиране и гарантиране резистентност на държавната пенсионна система.
Съгласно специфичния закон за основаването му фондът се цялостни с 25% от регистрирания за съответната година бюджетен остатък, приходите от концесии и други източници, избрани със закон или акт на Министерски съвет. С цел реализиране на рентабилност набраните средства се влагат в разнообразни принадлежности – депозити, акции, облигации и др.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР