Министерството на финансите е подготвило излизането на България на външните

...
Министерството на финансите е подготвило излизането на България на външните
Коментари Харесай

Властта взема нов външен дълг, за да върже 3-процентния дефицит

Министерството на финансите е подготвило излизането на България на външните пазари, с цел да набере нов дълг, с който да погаси заложения в бюджета за тази година недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт. Това заяви Георги Клисурски, зам.-министър на финансите, по време на среща на бизнеса с държавното управление.
Той подсети, че дългът ще е в границите на лимита от 7,5 милиарда лева, гласуван със Закона за държавния бюджет за 2023 година Клисурски отхвърли да посочи размера на плануваната емисия, като подсети, че такава информация се следи от пазарите и не е добре да бъде оповестявана в задатък.
През януари служебният кабинет взе 2,9 милиарда лева под формата на 10-годишни еврооблигации, като с парите погаси остарял дълг, чийто падеж бе през март. След това поради липса на признат постоянен бюджет нямаше опция за изтегляне на дълг.
В изявление за Българска телеграфна агенция финансовият министър Асен Василев изясни тези дни, че до края на годината страната би трябвало да изтегли заем, с цел да може да се покрие дефицитът на приходите над разноските на хазната, (които се обрисуват към 5 милиарда лева.).
" Вероятно парите ще бъдат потърсени от интернационалните пазари, защото сумата е огромна, с цел да бъде набрана от вътрешния пазар и то в границите на единствено два месеца и половина ", сподели Василев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР