Министерството на финансите е обявило за сключване на Рамкови споразумения

...
Министерството на финансите е обявило за сключване на Рамкови споразумения
Коментари Харесай

Разследване: Държавата с процедура за милиони, само “абонирани” кантори покриват критериите

Министерството на финансите е оповестило за подписване на Рамкови съглашения с предмет „ Процесуално посланичество и правни препоръки по интернационалните арбитражни каузи и каузи пред задгранични юрисдикции, както и даване на правни препоръки и посланичество в договаряния и медиация, свързани с разрешаването на правни разногласия “. Анализ на процедурата, направена от екипа на, демонстрира, че тя действително е предопределена за две адвокатски адвокатски фирми: White & Case и Arnold & Porter.

За да бъдат позволени, претендентите би трябвало да дават отговор на избрани критерии, а точно:
Кандидатът би трябвало “успешно да е представлявал страни в интернационалния търговски арбитраж… да е взел участие като водещ юрист в минимум 10 (десет) сполучливо приключили интернационалните търговски арбитражни каузи с цена на желае не по-малко от 20 (двадесет) милиона евро или щатски $ като в 3 (три) от тези каузи би трябвало да е представлявал страна, държавен орган или държавно сдружение. ”Делата би трябвало да са бли пред съответни арбитражни съдилища: Париж, Лондон, Стокхолм и Американската арбитражна асоциация.
При по този начин заложените критерии единствените адвокатски фирми, които ги покриват, са White & Case и Arnold & Porter,. Печели или губи страната, хонорарите на адвокатските фирми не се губят и се правят оценка в десетки милиони от бюджета.

White & Case е адвокатската фирма, с която България загуби делото за АЕЦ Белене и страната беше наказана да заплати над 1 милиард лв. за „ един корупционен мочур “ (цитат от някогашния министър председател Бойко Борисов). Освен това страната заплати и 20 милиона адвокатски разходи на White & Case.

Случаят беше белязан и със подозрения за спор на ползи, защото по едно и също време с българското дело против Русия, White & Case защитаваше Русия против Ходорковски по дело за 50 милиарда $. По информация на проверяващия екип по многомилиардното дело Русия е платила най-малко 200 милиона $ хонорар на White & Case – и то единствено към днешна дата. Възниква въпросът по кое дело американската адвокатска фирма се е старала повече.

Проучвания на BIRD демонстрират, че White & Case е на практика абонирана за „ държавни поръчки “ и съставлява България по надали не всяко едно арбитражно дело, в миналото водено против нашата страна. Екипът публицисти е намерил и преброил най-малко 7 такива каузи, по които България е платила много солени възнаграждения.

Друг абсурд изникна от делото, заведено в Съединени американски щати от американски вложител, от чиито сметки в КТБ мистериозно изчезват над 100 милиона лв.. С тези пари Делян Пеевски някак съумява да се прекредитира в ПИБ. По това дело са ответници Пеевски, Българска народна банка, ПИБ, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, както и други лица. И там изплуват същите “любими на властта ” адвокатски фирми: White & Case пазят Българска народна банка, до момента в който Arnold & Porter пазят Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и ПИБ. Не е ясно какъв брой заплащат частните банкери, само че за отбраната на Българска народна банка бюджетът е олекнал с 2 654 425 евро. Освен това White & Case пази и консултанта Христо Ковачки, който води арбитражно дело против Сърбия от 2019.



Новата процедура, както и предходните, ще се води от несменяемия Иван Кондов, шеф на дирекция „ Съдебна отбрана ” в Министерството на финансите. Той се отличава с огромна пестеливост, защото без ипотечен заем е придобил през 2019 година апартамент и гараж в София за близо половин милион лв., демонстрира информация в Имотния указател, обобщават от BIRD.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР