Министерството на енергетиката ще изработи механизъм, по който да бъде

...
Министерството на енергетиката ще изработи механизъм, по който да бъде
Коментари Харесай

5 години ще отнеме лицензирането на проектите за новите блокове на АЕЦ Козлодуй

Министерството на енергетиката ще създаде механизъм, по който да бъде повишен капитала на " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности ", оповестиха от ведомството за Българска национална телевизия. Една от опциите е енергийният холдинг да отпусне заем на дъщерното сдружение на първата ни атомна централа. Друг вид е да придобие благосъстоятелност в капитала на компанията. Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " разяснява в предаването " Още от деня ", че планът ще се нуждае стартово от най-малко 1,5 милиарда евро.

Пет години ще отнеме лицензирането на плановете за създаване на 7-и и 8-и блок в АЕЦ " Козлодуй ", предвижда шефът на централата Валентин Николов:

" В актуалният миг се прави предпроектно инженерингово изследване за строителство на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " и 8-и е включен и то ще привърши към март месец. "

По думите на Николов, България ще бъде главен вложител в плана като ще се търси заем за дофинансирането му:

" АЕЦ " Козлодуй " надлежно е декларирал пред Министерството на финансите своето желание, че ще е нужна държавна гаранция в размер на 1,5 милиарда евро. Това ще са 30-те %, които са нужни като личен капитал, а по-късно всичко друго ще бъде с притеглен капитал. "

Според специалисти, точно присъединяване на страната е и гаранция, че планът ще бъде изпълнен.

" Процедурите по лицензиране са доста по-лесни при едно държавно присъединяване, и това е метод на редица страни. По този метод ще бъдем сигурни, че срокът на лицензиране ще бъде оптимално сбит и да бъде по-кратък. Въпросът е, че откакто плана бъде по този начин казано пакетиран, подготвен за градеж, страната да разгласи конкурс за обществено частно партньорство ", изясни Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес.

Предстои да бъде определен и строител на новите блокове.

" Строителството ще бъде предоставено на огромна компания, може да е от Съединени американски щати, може да е от Южна Корея, несъмнено ще бъде решено най-вероятно на търг или посредством някакъв тип договаряния ", сподели още Хиновски.

Министерството на енергетиката търси механизъм с цел да бъде повишен капитала на " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " до 500 млн. лв..
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР